Blogger templates

Sep 17, 2008

Resepi : Ayam Masak Lemak Cili Padi + Sayur Goreng (kacang botol)

Hari nih aku nak bagi resepi ayam masak lemak cili padi plus sayur goreng (kacang botol) ~ kacang botol tuh ape?? Err... payah nak jawab nih. Takpe nanti kalo korang pegi pasar, tanya jelah dekat pakcik pasar tuh yek. Sure dia orang bole jawab punya. Kalau nak tau, masakan nih faveret kita orang sefamily. Pergh!! Terangkat gitu... ekekek...



Ayam Masak Lemak Cili Padi

~ 1/3 daripada sekor ayam dipotong sederhana
~ 1 biji bawang merah besar
~ 1 atau 2 biji bawang putih
~ 1/2cm halia
~ 1 batang serai (ditumbuk hujungnya)
~ belacan (agak-agak besar 2 jari oklah)
~ 7 biji cili padi (nak lagik power tambahlah lagi)
~ 1 sudu kecik serbuk kunyit (secukup colour)
~ 1 kotak santan
~ 2 biji kentang (dipotong lapan)
~ 1 biji tomato (dipotong enam)
~ garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara-cara nak masak :-
  1. Bawang merah besar, bawang putih, halia, cili padi dan belacan diblend/tumbuk sehingga lumat.
  2. Masukkan santan, bahan-bahan yang dah diblend/tumbuk tadi, serai dan ayam ke dalam periuk sederhana besar. Lepas 5 minit, baru masukkan kentang. Then, tunggu sampai mendidih.
  3. Bila dah nak mendidih masukkan serbuk kunyit, tomato, garam dan ajinomoto. Kacau kesemuanya perlahan-lahan.
  4. Agak-agak semua dah nampak sebati dan masak (especially kentang pon dah empuk). Bolehlah tutup api dan dihidangkan dengan bangganya.

Sayur Goreng (kacang botol)

~ 8-10 batang kacang botol (dipotong halus-halus)
~ 1 biji bawang merah besar
~ 1 biji bawang putih
~ sedikit ikan bilis (agak-agak ler sendiri k, janganlah pulak 5 ekor jek *hehe*)
~ sedikit belacan (ni kalo suka, taknak letak pon takpe)
~ garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara-cara nak masak :-
  1. Bawang merah besar, bawang putih, ikan bilis dan belacan diblend/tumbuk hingga lumat.
  2. Masukkan minyak, panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan yang diblend/tumbuk tadi.
  3. Then masukkan kacang botol dan sedikit air (tujuan air tu untuk lembutkan kacang botol tuh, nanti takdelah rangup sangat nak makan).
  4. Agak-agak dah nak masak, masukkan garam dan ajinomoto.
  5. If kacang botol tu still tak lembut lagi bolehlah tambahkan sedikit air lagik.
  6. Bila dah nampak macam sebati, rasa pon dah ok. Tutup api dan bolehlah hidang.
:makan:

6 comments:

  1. masak kampong!!!! syioknyer! meleleh airliurku. slurrrp!

    ReplyDelete
  2. sis, i nak book table for 2 kat umah u ek.. candlelit lagik tau utk mlm ni..lauk2 tu dah sedap tu...siap ada babysitter plak tu.. lalalalala

    ReplyDelete
  3. uiiiishhh bulan2 pose neh byk lak mknn kat sni...sdpnyeee...heheh

    ReplyDelete
  4. nasib baik tgk n3 ni lepas berbuka..
    perut pun tgh senak..so xterliur sgt eventho itu makanan feveret ku!!!..

    masak lomak..sodap ehhhhh

    ReplyDelete
  5. @k@kpokpek - mmg syiok habis!! *ahaks*

    rasp - mmm.. nih kena charge lebih nih... *ihik*

    43lin4 - ala... biasa2 jek *malu*

    munirah_abd - sodap hingga menjilat jari gituuu...

    perantausepi1306 - jemput makan yek... *burp* hehe teruknye aku. Soli sis... *ihik*

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)