Blogger templates

Feb 6, 2010

Resepi : Sambal Udang & Sayur Masak Lemak *Lontong Style*

Ade perasaan kecur tak tengok masakan aku arini??.. Ke perasaan lapo?? Ke takde perasaan?? ekekekeke...
Ikutkan aku nih malas nak show-op masakan yang aku masak hari-hari.... Bukan ape, dah biase sangat dapat soklan "Eh, ko tau ke masak??" Walopun bunyi soklan tuh macam soklan-soklan biase je... tapi pada aku cam nak under-estimate aku je... *atau aku jek yang terase...ahakss...*
Tapi semenjak aku ngajen bawak BEKAL BEKPES pegi opis sekarang nih... bunyi kate-kate cam "Eh, sedapla ko masak..." dari team-mate aku membuatkan aku bersemangat plak nak masak besh hari-hari.... Kengkadang tuh aku siap bawak bekal lebey bagi dorang rase...
*beruntungkan "ORANG" yang dapat makan tuh... ekekkeke*
Yang besh tuh, siap dorang cuba lagik resepi yang aku bagi... haiii... lepas nih kenala aku kuarkan buku resepi masakan simple by reena plak... tihihihi...
So, ade nak cuba tak dua resepi kat bawah nih... Panas lagik taw masakan aku nih... aku baru je lepas abes masak tadi....
Salin ye puan-puan semua...

SAMBAL UDANG

bahan-bahan;
  • 500gram udang
  • 3 batang cili merah biase *nak tambah 2 batang cili padi kasi umpphh lagik pon bole*
  • satu ulas bawang beso
  • 2 sudu beso cili boh *aku suke guna cili boh cap puteri... sedap taw*
  • satu ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1 biji telo
  • 1/4 cawan air *senang cakap suku cawan air*
  • 1/2 sudu kecik serbuk kunyit
  • 4 sudu kecik gula
  • 1 sudu kecik garam
  • 1/2 sudu kecik ajinomoto

cara-caranye ialah;
  1. Buang semua kulit udang... untuk memudahkan penghadaman waktu nak makan nanti.
  2. Cili merah, bawang beso, bawang putih dan halia di blend atau ditumbuk  *suka ati korang nak buat macam mane janji lumat semua skali... hihi*
  3. Panaskan kuali, masukkan sikit minyak dan bahan-bahan yang dilumatkan tadi, termasuk cili boh.
  4. Agak-agak dah sebati, masukkan udang dan gaul semua skali. Tambahkan air, untuk jadikan ianya sedikit berkuah.
  5. Kemudian, masukkan gula, garam, ajinomoto dan serbuk kunyit... gaul lagik...
  6. Bile udang dah masak, pecahkan telo dan gaul kesemuanya...
  7. Tara... lepas tuh siap untuk dibedal....

SAYUR MASAK LEMAK *LONTONG STYLE*

bahan-bahan;
  • tempe satu bungkus plastik
  • 1 ikat kacang panjang
  • 2 biji tauhu putih yang bentuk 4 segi tuh
  • 1 batang serai
  • 1 santan kotak
  • 1 ulas bawang beso
  • 3 cawan air *kepekatan masakan depends atas tekak korang... kalo rase nak cair lagik, tuang ler lebih air*
  • 1/2 sudu kecik serbuk kunyit
  • 3 sudu kecik garam
  • 1 sudu kecik ajinomoto

care-carenye ialah;
  1. Potong tauhu 4x4 setiap satu, ketepikan. Potong tempe kecik-kecik secara menyerong, ketepikan.
  2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan goreng tauhu dan tempe secara berasingan, kemudian angkat, tos dan ketepikan dulu.
  3. Sambil menggoreng tuh, potong kacang panjang kecik-kecik secara menyerong *tak kisahla panjang macam mane janji senang nak masuk dalam mulut nanti* dan ketepikan. Potong skali, bawang beso nipis-nipis.
  4. Sediakan periuk sederhana beso, panaskan api masukkan trus santan, air, bawang beso, serai yang dah diketuk hujungnye dengan lesung batu, bahan-bahan yang dah digoreng tadi dan kacang panjang.
  5. Kacau semua skali bahan-bahan tadi dan biarkan sehingga mendidih.
  6. Kemudian, masukkan serbuk kunyit, garam dan ajinomoto.
  7. Kacau lagik skali, dan tunggu sehingga 5 minit.
  8. Bile dah sebati semua skali, rase sket... agak-agak rase masin dah kena dengan tekak anda... bolela tutup api dan sedia untuk di'ngap' oleh anda dan ahli keluarga anda.
SELAMAT MENCUBA YEK KENGKAWAN!! BURPPP!!

5 comments:

  1. ade la reena..ade perasaan sebak sebab tak dapat rasa..kecur, terliur, ngidam pun ade..adehh

    ReplyDelete
  2. perghh sedap ni.
    rasa mcm nak colet skit rasa.
    fuhhh

    xthn tgk ni kak
    bak mai rasa skit.
    huhu

    ReplyDelete
  3. aduh! tgkaje n3 ni teru srase kelprn reena oiiii!

    ReplyDelete
  4. wuhuuuu sodapnya...
    hari isninnye bekfas masak lebih tau...
    nanti i gi knock knock kat tempat u
    hahahahahaha

    ReplyDelete
  5. wah dear..sempat lagi tayang food kt sini ye..keep it up...boleh jgk sis menerai resepi reena ni..

    p/s baju faheem dah siap ye...ok2..nnt sis bank in yg balance tu ye..

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)