Dah seminggu hubby aku request nak makan cendawan goreng. Bukan tak nak buatkan untuk dia tapi sebenarnya aku sendiri pun tak penah buat/makan cendawan goreng selama ni. So, sebab tak nak hampakan permintaan hubby aku, aku trylah buat semalam untuk dia. Wah!! Sekali menjadi, sedap rupa-rupanya rasa cendawan goreng ni yek - rasanya lebih kurang macam fried vegetables yang dekat sushi king tuh. Tapi cendawan goreng yang aku buat ni more crispy. Kalau nak cuba, nih ler resepinya. Resepi aku ni biasalah, easy and simple to follow...
~ 1 peket cendawan (dipotong sederhana)
~ 3 sudu besar tepung jagung
~ 3 sudu besar tepung gandum
~ garam secukup rasa
~ minyak untuk menggoreng
Cara-cara nak masak :-
- Tepung jagung dan tepung gandum dicampur dengan air (kalau boleh jangan terlalu cair atau terlalu pekat). Masukkan garam dan kacau hingga sebati.
- Celupkan cendawan yang dah dipotong ke dalam bancuhan tepung tadi.
- Panaskan minyak dan mula menggoreng.
- Goreng sehingga kekuningan dan boleh diangkat.
:: p/s :: makan macam tu je pun sedap dengan sos cili/tomato pon sedap.
oo resepi baru nie. tk pernah makan dan tk pernah masak..
ReplyDeletetenkiu...boleh cuba nanti.
berbuka makan ape hr ni reena?
mommy lily- hehe ur welcome...tau tak 2 hari berturut buat cendawan goreng ni, danish suka sgt.
ReplyDeletehari ni buka simple jek - sotong goreng kunyit, sambal belacan dgn sayur petola, kentang & carrot msk air..
wow sis, sedapnya...leh le try..
ReplyDelete* resepi murtabak maggi ada? *ihiks*
rasp - *ahaks* sis...u're still remember?? *mmm...malu*
ReplyDelete