~ separuh sayur labu (dipotong empat segi kecik)
~ 1 kotak santan (Ayam brand)
~ 1 biji bawang merah besar (dipotong halus-halus)
~ 1 batang serai (ditumbuk hujungnya)
~ 1 sudu kecik serbuk kunyit (secukup colour)
~ 1 helai daun kunyit (dipotong kecik-kecik) - *kalau takde pun takpe*
~ garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara-cara nak masak :-
- Masukkan santan, bawang merah besar dan serai ke dalam periuk sederhana besar dan tunggu sehingga sedikit mendidih.
- Kemudian masukkan labu yang dah dipotong tu, serbuk kunyit berserta dengan daun kunyit.
- Biarkan sampai mendidih, barulah masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Agak-agak labu pun dah empuk, bolehlah tutup api dan hidangkan untuk dimakan.
wah, mmg rajin tul memasak ek.. gud gud...
ReplyDelete