Blogger templates

Jun 14, 2008

Happy Father's Day

Papa...hepi father's day to u...

perwatakan suami & ayah aku sendiri mmg berbeza...terus-trg aku ckp, ayah aku lebih kpd typical malay father yg berfikiran conservatif...mak aii...ape ke bendanya tuh...hehe..maksudnya ayah aku mcm ayah zaman dolu2, tugas seorang isteri pd pandangan dia ialah uruskan makan, minumnya, anak2 dan tak boleh melawan ckp dia (kalau 'A' tuh...'A' lah...sampai bila2...no more discussion). lps tuh, tugas ayah ialah bila balik ke rumah aje, semuanya dah tersedia. basuh baju, memasak, basuh pinggan, vacum rumah or any chores yg dkt rumah bkn termsk dlm diary kehidupan dia (hai...agak2 ade lagik tak suami sebegini skrg nih?jadilah suami yg prihatin t'hdp isteri tau...) kdg2 mmg aku lihat ibu aku selalu tertekan dgn situation begini (dan...utk lpskan tension dia kebiasaannya aku lerr...yg selalu jd mangsa kemarahan kalo tak tolong dia apa2 yg patut...fuh!!). geram jgk aku waktu tu..yalah...sikit2 ada je benda yg kena marah sdgkan aku rasa takdela besar mana kesalahan aku tuh. macam mana pon bila umur pon dah meningkat, aku dah ada suami & anak yg perlu dijaga. aku rasa, aku paham apa yang ibu aku lalui cuma aku lbh bertuah sbb ada seorang suami yg memahami. teringin gak nak ucapkan hepi father's day utk ayah aku tapi oleh krn kami berdua kurg rapat dari dulu sampai skrg, aku tak tahu mcm nak ucapkan. itu adalah story mengenai ayah aku...tapi berbeza pula dgn hubby aku. dia more to modern dad...easy to talk, ringan tulang & tak kekok uruskan anak eventhough waktu tu danish baru je dilahirkan. malah aku rasa kebanyakan perkara jd cukup mudah dgn hubby aku sbb apa saja perkara aku boleh luahkan dgn hubby samada ianya perihal kerja, kwn2, opismate, hobi, berita & mcm2 lagi. pd pendapat aku juga, ego seorang lelaki itu takkan hilang kalau dia juga pandai uruskan rumah tangga & berkongsi tanggungjwb. bukankah itu adalah janji yg kita pgg sewaktu kita bernikah dahulu, iaitu sentiasa bersama samada dlm keadaan susah mahupun senang. oleh kerana sikap suami aku ini, secara tak langsung ianya mempengaruhi sikap aku sendiri. contohnya...aku jadi bersemangat nak msk sedap2 utk hubby & anak aku walaupun aku sendiri cukup letih lps balik dari kerja. belikan hadiah utk suami aku (walaupun simple) sbg tanda terima kasih & kalau suami aku ada masalah, sedaya-upaya aku akan gembirakan dia....so...utk hari bapa ini, aku harap & berdoa agar papa menjadi ayah yg terbaik utk anak2 kita & impian kita dimakbulkan tuhan...amin...

4 comments:

  1. hi reena..pu3 tertarik baca entri nie..heheh sama la kite..pu3 juga ada father cmtu..n yg best tu pu3 juga ada suami yang penyayang ,very understanding,helpfull...bak kata org suami idaman sume org la..alhamdulilah kan kite jumpa jodoh yang baik..syukur sangat..

    ReplyDelete
  2. yela...kite pon syukur sgt...

    ReplyDelete
  3. ohh, samalah ngan perwatakan ayah saya. very the typical conservative man, cakap tak boleh bantah walaupun dia kadangkala salah. i attribute that to his upbringing...nak wat camner kan?

    alhamdulillah suami akak skrg sungguhpun tak selalu ringan tulang tapi bila disuruh tu (more like kena kerah) mau lah jugak turun padang...kekeke. generally, lelaki zaman skrg tak macam bapak2 kita dulu ek

    ReplyDelete
  4. sbbnye...dia org tau kot...kalo buat perangai mcm tuh...jgn kan anak nak layan, bini pon takmo layan lgsg...hehe

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)