Blogger templates

Dec 16, 2008

How To Backup Your Blogger Blog?

Hye everybody... arini aku nak jadi chekgu blog jap ek... hehehe... Maklumla ramai kengkawan blogger tercayang bertanyakan kat aku pasal cane nak buat backup untuk blog dia orang nih. Actually senang jek yang... jangan fenin-fenin kepala k.... Gini caranya yek anak murid semua....

Memula log in dekat address nih http://draft.blogger.com/ then masukkan username & password korang. Lepas tuh pilih bahagian Settings. Dan kemudian dalam settings tuh korang pilih Basic. Dekat bahagian Basic tuh korang pegi ke Blog Tools dan korang akan lihat adenya perkataan import blog - export blog - delete blog. So, untuk buat backup nih, korang dikehendaki memicit perkataan export blog bagi men'download' segala isi perut dalam blog korang.... tapi agak-agak kalo cam dah tak cayunk'/nyampah dengan blog korang.... korang bleh gak pilih perkataan delete blog tuh.... then ape jadi lepas tuh.... hah... sendiri mau ingat lerr... hehehe...

So, slamat mencuba k kengkawan semua... sayang tak korang kat chekgu reena nih *ihik*...

20 comments:

  1. tima kacik cekgu Reena yg comeiii... ada ptanyaan lah cekgu... kalau pakai domain yg free punya... mcm tu jugak ke lain ek???

    ReplyDelete
  2. thanks reena!

    kalau senang datanglah visit blogger penang di

    www.cabai-kering.blogspot.com

    kalau suka, boleh tolong link kan sekali!

    ReplyDelete
  3. hehehe..thanks..yan dh try 2 hari lepas tapi still gagal buat..nmpaknya kena study lebih..ahaks..

    ReplyDelete
  4. oh.. camtu ke.. ok akan akak cuba..

    ReplyDelete
  5. emm... akak dah buat dah.. itu je ke.. macammana kita nak tahu dah backup ke blm

    ReplyDelete
  6. thnx for sharing.. :)
    dah buat dah td.. senang je upanye..

    ReplyDelete
  7. syg sgt dkt chekgu reena..
    :)
    tenks sis..
    hope jgn la free domain pn ade rmove2 n..

    ReplyDelete
  8. alamak ramai dh nk tuko nih..camne nih? nk tuko ke x?bg pndapat jap..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. tenkiu reena... dah back up ke hard disk. Kira kalau tetiba hilang boleh up balik kan kan kan guna back up ni?

    ReplyDelete
  12. yang,
    kalau kita import ni..nak broswe tu, nak broswe apa?? nak di'import' kemana blog kita nih yang?? ajar la ye.. hamba ni fail it dulu..wakaka

    ReplyDelete
  13. kak reena. saya dah beli domain .com tu.. tapi dia kata dalam 3 hari ni dia akan automatic tukar dari blogspot ke .com.. tapi x tukar-tukar pun.. :( ada setting apa2 yg sy kena buat ke..?

    ReplyDelete
  14. thankz...aku dah wat backup. so, maknenyer bile2 kena remove pon..at least ada backup, ya kan yang??makacih cikgu reen!!

    ReplyDelete
  15. Hi reena, wah... ligat membackup blog sekarang ni.

    Kesian dgr yg blognya di delete tu!

    ReplyDelete
  16. thanks for this useful info...susah nak dpat orang yang rajin berkongsi ni.....

    ReplyDelete
  17. reena...trima kasih byk2 ajor backup nih.. nih cikmin yg tlg mai sini! tQ tQ tQ... saaayang reena n my blog! heeeeeee.....

    ReplyDelete
  18. @liyannuar - free ke or berbayar sama gak caranya yang...

    rosesntheboys - bole jek kalo nak tulun link kan ..ekekke.. nanti kite dtg melawat

    yanmie - cuba k yang....

    cutemiut78 - kena buat searching kat komputer sis... baru bleh jumpe...

    queenwizza - caiyok....caiyok...

    cik manis - tenkiu...*ihik* maluuuuuuuu...

    sery - ala...terpulang pada u yang....heheh... kompius btol nih...

    babysofia - ur welcome dear...

    lanrambai - boleeee....hehe

    nurmala - ekekke... tapi yang... tak reti buat yang nih try buat yg lagik satu yg kite ajo tuh k... *ssh sbnrnye nak ajo guna secara maya nih*...

    zuhaini - sabo k..... yang nih mesti dah tuko dah ke dotcom kan???

    whitetulip - same2.... yang...

    intan mama ammar - mmg gigih btol nih yang...

    peminatjutawanmalaysia - tak baek kedekut2 tau...heheh...

    hana - tenkiu dear...

    rasp - cuba jgn tak cuba sis...

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)