Blogger templates

Jan 23, 2012

Siapa Hana Tajima

Mak aihh bila google pasal tudung Hana Tajima. Kemain, ramai betul yang mencarinya ye? Tak dapat jadi comel macam Hana Tajima janji dapat pakai tudung dengan gaya comel Hana Tajima pun jadilah kan? Hehe...

Selama ni mati-mati i ingatkan Tudung Hana Tajima ni nama brand tudung. Bila i tengok orang pakai shawl style 'ikan pari terbang' (officemate i yang bagi nama gelaran ni. First time officemate i sebut perkataan ni, i dah terbeliak mata terkejut lepas tu baru tergelak. Lorr, ada ke patut dia gelar macam tu keh-keh-keh. Lambat pulak pick-up time tu. Adehh). Dorang mesti akan buat ayat, "Wah, cantiklah kau bila pakai tudung Hana Tajima." Eh, i confuse sebab bila tengok jenis tudung, i tengok pashmina biasa je. Apa benda Hana Tajima tu? Kenapa pulak nak gelar tudung tu Hana Tajima? Nak tanya lebih-lebih, i pulak belum bertudung waktu tu. Takut nanti soalan i buat dorang gelak besar je. Sebelum jadi macam tu, baik i senyap konon-konon faham sangat lah apa yang dorang bualkan.

Bila i dah pasang niat nak bertudung terus dalam waktu terdekat, i cuba ikut kawan-kawan office bershopping tudung cuma bila dorang tanya soalan bila i akan bertudung? I hanya mampu bagi jawapan Insya-Allah. Entahlah, i sendiri takde jawapan specific bila tarikh atau masa sesuai yang i akan mula bertudung. I tak nak jadikan perkara tudung ni sekadar isu menutup kepala sahaja. I nak niat i selari dalam tuntutan agama yang sebenar iaitu menutup aurat. Dan yang penting dari hati yang betul-betul ikhlas, tak nak main-main.

Jadi satu hari tu, i ternampak gambar Yuna dengan shawl dan satu tudung inner cantik warna hitam. "Eh, cantiklah inner yang Yuna pakai nampak kemas je", hati i dah excited nak tahu Yuna pakai inner brand apa? Bila google sekali lagi i jumpa nama Hana Tajima. Eh, Hana Tajima lagik?! Rupanya inner design yang Yuna pakai direka oleh Hana Tajima. Siapa sebenarnya Hana Tajima ni? Punyalah popular Hana Tajima ni dekat Malaysia, i baru tahu pasal dia ni pertengahan tahun 2011. Duhh, ketinggalan habis.

Dari blog dan website, akhirnya barulah i tahu nama sebenar Hana Tajima ialah Hana Tajima-Simpson. Dia ni seorang muallaf. Ayahnya berbangsa Jepun dan ibunya adalah berbangsa British. Dia mula menganut Islam sewaktu berumur 17 tahun dan bertudung selepas mengucapkan kalimah syahadah bagi membezakan dirinya yang dahulu, dengan dirinya yang baru. Dia juga adalah fashion designer dan pengasas kepada label Maysaa yang mengetengahkan konsep modest fashion. Di mana sesuai digayakan oleh wanita muslim mahupun non-muslim. Sebagai seorang muslimah di negara Barat, hijab sering menjadi pandangan sinis kebanyakan pihak. Jadi, dia ingin mencipta sesuatu pakaian yang membantu mana-mana muslimah untuk kekal memotivasikan diri sebagai seorang beragama Islam (terharu dengan semangat dia). Akaun tumblr dan website sebenar milik Hana Tajima ialah http://hanatajima.tumblr.com/ dan StyleCovered. Kalau tengok gaya Hana Tajima ni mesti ramai sangkakan Hana Tajima single lagik tapi sorry guys, dia dah berkahwin sebenarnya.

Sweet sangat kan? Gambar daripada StyleCovered

Artikel yang paling menarik i nak kongsi dengan korang mengenai Hana Tajima ialah daripada http://chicwannabe.wordpress.com/2011/06/22/a-liltle-more-about-hana-tajima-simpson/

Hana Tajima converted to Islam when she was 17. Frustrated by the lack of variety in Islamic clothing for converts she founded Maysaa, a fashion house that designs western-inspired clothing that conforms to hijab.  ”It’s true that I never decided to convert to Islam, nor was there a defining moment where I realised I wanted to be Muslim.  My family aren’t particularly religious.  I was interested in religion, but very disinterested in how it related to my life.  I grew up in rural Devon where my Japanese father was the ethnic diversity of the village.  It wasn’t until I studied at college that I met people who weren’t of the exact same background, into Jeff Buckley, underground hip-hop, drinking, and getting high.
I met and became friends with a few Muslims in college, and was slightly affronted and curious at their lack of wanting to go out to clubs or socialise in that sense.  I think it was just the shock of it, like, how can you not want to go out, in this day and age.
“It was at about that time that I started to study philosophy, and without sounding too much like I dyed my hair black and wore my fringe in front of my face, I began to get confused about my life. I was pretty popular, had good friends, boyfriends, I had everything I was supposed to have, but still I felt like ‘is that it?’  So these things all happened simultaneously, I read more about religion, learned more about friends of other backgrounds, had a quarter life crisis.  There were things that drew me to Islam in particular, it wasn’t like I was reaching for whatever was there.  The fact that the Qur’an is the same now as it ever was means there’s always a reference point. The issues of women’s rights were shockingly contemporary.
The more I read, the more I found myself agreeing with the ideas behind it and I could see why Islam coloured the lives of my Muslim friends.  It made sense, really, I didn’t and still don’t want to be Muslim, but there came a point where I couldn’t say that I wasn’t Muslim.“Telling my family was the easy part.  I knew they’d be happy as long as I was happy, and they could see that it was an incredibly positive thing.  My friends went one of two ways, met with a lack of any reaction and lost to the social scene, or interested and supportive.  More the former, less the latter.”
Lain-lain info mengenai Hana Tajima, korang boleh tengok dekat link bawah :-
http://www.hijab-scarf.com/2010/08/exclusive-interview-with-mrs-hana.html
http://okashaskid.blogspot.com/2010/06/hana-effect.html

Patutlah ramai yang minat dengan Hana Tajima. Dia memberi inspirasi kepada ramai orang yang bertudung / berhijab supaya kelihatan cantik tapi masih mengekalkan ciri-ciri seorang muslimah. Secara tiba-tiba i pun dah jatuh minat dengan Hana Tajima. Daripada mengenali Hana Tajima, i terfikir Islam itu mudah sebenarnya cuma kita sebagai hambaNya sahaja kerap melakukan kesilapan (astaghfirullah "I seek forgiveness from Allah"). Semoga kita sama-sama memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Amin.

p/s : kadang-kadang ada sebab sesuatu perkara tu terjadi. Telitilahnya melalui hati, Insya-Allah mungkin kita akan dapat jawapannya :)

8 comments:

  1. Patutlah ramai yang minat dengan Hana Tajima. Dia memberi inspirasi kepada ramai orang yang bertudung / berhijab supaya kelihatan cantik tapi masih mengekalkan ciri-ciri seorang muslimah. Secara tiba-tiba i pun dah jatuh minat dengan Hana Tajima. Daripada mengenali Hana Tajima, i terfikir Islam itu mudah sebenarnya cuma kita sebagai hambaNya sahaja kerap melakukan kesilapan (astaghfirullah "I seek forgiveness from Allah"). Semoga kita sama-sama memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Amin.

    *sejuk bace part perenggan ni kak reena*

    psst,kak reena bole bagi email tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe Mekasih :)

      Eh, nak emel sebab apa eh? Jemputan kawen yek?

      Delete
    2. hahaha...dan hahaha..

      nnti sile respond sini

      pandorahan05@yahoo.com/gmail.com

      Delete
    3. Hamboii... urgent sangat tu :)

      Delete
  2. salam dear.. u pun ape kurangnyer cantik sejak bertudung ni.. serius! ! sampai i bertembung dgn u kat C.Mart aritu i terpaku wehh.. i nak tegur u pun sogan... ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dear. Eh-eh... lama tak nampak dia dekat blog kita. Lorr, nape tak tegur je waktu nampak tu. Kita kengkadang bila keluar setakat area-area dekat rumah jarang pakai cermin mata atau contact lens sebab tu bila jalan tu tak pernah nak perasan orang kiri-kanan.

      Hehehe... alemak terpaku ke yang setakat tengok kita ni? Kalau tengok Hana Tajima live camne agaknya dia yek? Tihihi

      Delete
  3. Sukanya tengok Reena dah memakai tudung. Tahniah Reena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awww... terharunya dengar. Mekasih awak!

      Delete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)