Blogger templates

Mar 4, 2012

Equatorial Cameron Highlands

Hujung tahun 2011, i dan family pergi bercuti dekat Cameron Highlands. Kononnya nak celebrate hari jadi i yang ke 31. Ya, sila percaya yang i dah memasuki usia yang bermula dengan angka TIGA (tidakkk...) Tapi macam mana pun selalu berharap supaya umur tu maintain dekat umur 21 je. Kononnya nak kekal mudalah tu (haishh... kalaulah boleh, bukan i sorang je yang nak, korang pun nak kan? Hehehe).

Percutian kali ni ke Cameron Highlands tak seperti yang i harapkan. Pertama, sebab i tak berapa sihat waktu kami sampai di Cameron Highlands jadi semua orang terpaksa lalui perintah berkurung dalam bilik, tak boleh nak keluar ke mana-mana (kesian hubby dan anak-anak i). Kedua, keadaan cuaca yang tak banyak matahari tapi dikaburi oleh hujan (brrr... sejuk gila!) Membuatkan mood diselubungi selimut lagik mengasyikkan daripada meredah hujan dekat luar (adehh... teruk betulkan? Hehehe...) Ketiga, bulan Disember memang dikenali dengan bulan cuti sekolah, jadi korang jangan terkejut kalau i kata, Cameron Highlands pun dah pandai ada jammed (kesesakan lalu lintas). Ni mesti belajar daripada Kuala Lumpur agaknya ni... Korang bayangkanlah kereta yang bergerak pun dah macam sekumpulan semut semput panjat bukit.  I rasa kalau keluar dari kereta jalan kaki pun lagik laju. Nak cari parking pulak, tak usah ceritalah. Sampai i cakap dengan hubby kalau kali ke-7 kita tawaf dekat sini tak dapat jugak parking, kita balik hotel jelah (konon dah putus asa lah ni). Tapi entah macam mana genap kali ke-7 tawaf, tiba-tiba ada kereta keluar daripada parking betul-betul berdepan dengan kereta kita orang. Eh-eh... rezeki... Dan yang Ke-Empat, keinginan i yang membuak-buak sejak dari rumah lagik nak mengambil gambar permandangan Cameron Highlands terpaksa dibatalkan sebab ya, tepat sekali! Sebab i sayangkan kamera Nikon D5100 i yang manja macam kambing (tak boleh kena hujan). Tapi takpe, ada alasan i nak pergi Cameron Highlands lagi sekali. Hehehe...

Sepanjang di Cameron Highlands, kita orang menetap di hotel Equatorial Cameron Highlands. Hotel ini adalah satu-satunya hotel yang berada kawasan yang paling tinggi sekali iaitu 1,628 meter dari aras laut. Patutlah, pagi-pagi bangun, satu permandangan pun tak nampak dekat luar. Habis penuh dengan kabus. Seronok menetap dekat sini sebab korang boleh berjalan kaki je pergi ke gerai yang berhampiran. Kebanyakan harga sayur-sayuran, buah-buahan, pokok bunga, makanan, produk teh dan lain-lain lagi, korang boleh tawar-menawar untuk dapatkan harga yang berpatutan. I terasa rugi sebab tak borong teh strawbery Cameron Valley keluaran Bharat Tea Plantation dekat sini. Sangkakan kalau pergi dekat tempat sebenar mestilah lagik murah, rupanya lagik mahal (adehh... nasib baiklah mahal beberapa sen. Hehehe).

Alamat Equatorial Cameron Highlands :-

Kea Farm, Brinchang
39100 Cameron Highlands
Pahang, Malaysia
Nombor Telefon : [+60 5] 496 1777
Nombor Faksimili : [+60 5] 496 1333

Untuk keterangan lanjut mengenai Equatorial Cameron Highlands, sila lawati laman web mereka di
http://www.equatorial.com/cam/

Untuk mengetahui harga bilik di Equatorial, korang boleh boleh tengok dekat sini ---> http://www.equatorial.com/cam/index.php?navi_id=5&sub_navi_id=11&lang=1
(sebenarnya i dapat harga bilik hotel yang lebih murah daripada harga sebenar)

Nak tahu rahsia dapatkan harga bilik hotel yang murah. Korang boleh picit link bawah --->
http://www.reenaonline.com/2012/03/tempahan-hotel-online-hotel-booking.html

Lokasi dan peta Equatorial Cameron Highlands

Keseluruhan, i suka menetap di Equatorial Cameron Highlands. Kalau nak suruh i tetapkan ranking, i bagi 4/5 (dicadangkan untuk datang lagi sekali). Cuma i kagum dengan usaha receptionist dekat sini yang speaking British, London sampai i sendiri tak paham apa yang dia cakap (fuhh... berpeluh ok kalau korang dengar). Suasana hotelnya memang buat korang feeling luar negara (oversea) gitu. Bukanlah oversea yang moden high tech gitu tapi style oversea tahun 70 dan 80 an (oldskool! Hehehe). Parking bagi pengunjung hotel juga ada disediakan dekat bahagian bawah hotel (basement parking).

Bab makanan i tak boleh nak bagi komen apa-apa sebab tak order makanan dan ambil breakfast untuk bilik kita orang. Kononnya nak keluar pagi-pagi pergi berjalan. Jadi, tak dapatlah i nak bagitahu korang sedap ke tidak makanan dekat sini. Tapi kalau dah hotel bertaraf 4 bintang, rasanya mestilah best kan? Kalau tak, buat malu je hire chef jadi tukang masak hotel. Baik suruh i masakkan. Hehehe....

Kemaskini / Update terbaru : Nak tengok entry jalan-jalan i sepanjang berada di Cameron Highlands waktu ni, korang klik link bawah :-

http://www.reenaonline.com/2012/03/kok-lim-strawberry-farm.html

http://www.reenaonline.com/2012/03/bharat-tea.html

Jom tengok gambar-gambar i (yang feeling oversea lah sangat. Kihkihkih) sepanjang berada di Equatorial Cameron Highlands.










Oh, jingle bells... jingle bells... jingle all the way... Mana Santa Claus ni? Haishh...


p/s : Kalaulah tiba-tiba turun salji dekat Cameron Highlands mesti gempak kan?

11 comments:

  1. ada satu lagi tempat yang tak kurang menarik dan pelik Gallery House of Magic Potions di Taman Royal Lily, Tanah Rata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww... baru tahu tempat ni. Thanks!!

      Delete
  2. klu pg jln2 dgn kesihatan x bpe nk baik mmg x best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah... tu yang hari kedua gagahkan jugak badan jalan-jalan. Huhuhu

      Delete
  3. masa jannah pergi cameron hotel penuh. stay kat apartment jer, tu pon nasib baik ada kosong. sadiss tyme tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sian dia, bila jadi macam ni. Rasa macam cuti jadi cam tak best je kan dear?

      Delete
  4. aaaaa sis tau tak i suka giler CH. rasa tak nak balik je huhuh. dhla sejuk giler feeling oversea gitu hehe.

    wah sis dh 31? apasal mcm sama baya je kita ni hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... kalau tak bagitahu mesti takde sape tahu kan umur akak kan? Kalau nak jadi sebaya pun akak terima je. Kihkihkih

      Delete
  5. nanti free free tgkla entry ni heee :D

    http://whitewallsofhermind.blogspot.com/2011/12/one-month-wedding-anniversary-at.html

    ReplyDelete
  6. "please do not disturb".....ehemm..amboihhh..ni kire honeymoonlah kan..opss

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)