Yea... akhirnya tiba jugak hujung minggu yang dinantikan. Walaupun bila tiba hujung minggu ada macam-macam kerja rumah yang sedia menanti untuk dikerjakan. Tapi entahlah, i tetap rasa seronok. Seronok dapat cuba resepi baru, seronok buat susun atur rumah, seronok dapat baca buku-buku baru yang i beli, seronok dapat bincang dengan hubby i untuk next plan cantikkan ruang dalam rumah, seronok dapat buat simple gardening, seronok dapat habiskan masa dengan anak-anak i, seronok bergelak tawa dengan dorang sambil ajar macam-macam benda baru dan banyak lagiklah yang seronoknya. Senang cakap hujung minggu memang memenatkan tapi i tetap seronok.
Dari malam tadi, i dah cari idea nak buat resepi apa untuk sarapan pagi / breakfast. Teringin nak cuba masakan Jepun atau Korea. Tapi entah macam mana terjumpa resepi untuk buat Dorayaki. Kalau sesiapa peminat kartun Doraemon (macam i) mesti korang familliar dengan perkataan Dorayaki. Kalau korang nak tahu, Dorayaki ni makanan kegemaran Doraemon. Resepinya pun ringkas je, lebih kurang je macam resepi pancake i yang dekat sini ---> http://www.reenaonline.com/2010/01/resepi-pancake-aka-lempeng.html. Bezanya cuma ada tambah bahan gula je. Tapi terasa macam seronok nak cuba. Ikutkan resepi asal dari Kak Lydia / Kak Skyblue di sini, dia gunakan inti kacang merah untuk kuih Dorayaki. Memandangkan i dapat idea nak buat dari malam tadi, jadi i cuma gunakan inti peanut butter cip coklat (jenama Lady's Choice - kalau dekat botol nama yang tertera ialah Mentega Kacang & Pat Beras Bersalut Coklat).
Jom kita cuba nak?
Bahan-bahan (untuk 10 keping)
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
60gm gula halus (i kurangkan jadi 50gm)
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Sedikit susu segar sekiranya adunan terlalu pekat (i gunakan jenama Dutch Lady Full Cream)
Inti : 1½ cawan kacang merah yg manis
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
3. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4". Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, selepas itu balikkannya sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai dapat 20 keping.
4. Letak 1 sudu besar kacang merah (i gantikan dengan peanut butter) ditengah sekeping pancake, tutup dengan satu keping pancake yang lain. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah. Jadilah Dorayaki (hoorey!)
½ sudu kecil baking soda
60gm gula halus (i kurangkan jadi 50gm)
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Sedikit susu segar sekiranya adunan terlalu pekat (i gunakan jenama Dutch Lady Full Cream)
Inti : 1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara :
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
3. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4". Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, selepas itu balikkannya sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai dapat 20 keping.
4. Letak 1 sudu besar kacang merah (i gantikan dengan peanut butter) ditengah sekeping pancake, tutup dengan satu keping pancake yang lain. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah. Jadilah Dorayaki (hoorey!)
Nak tengok rupa Dorayaki yang i buat dan dua peminat Dorayaki (yang belum mandi) tengah tunggu mama siapkan sarapan (hehehe...) Bolehlah tengok gambar dekat bawah.
p/s : Terkejut tengok kawan-kawan dalam blog ni dah cecah 633. Terima kasih untuk semua yang sudi luangkan masa dekat blog i (terharu sangat). Besok i buat kunjungan balas. Hari ni macam tak sempat. Sorry ye...
comelnyaaaa dorayaki reena!
ReplyDeletepakai kuali apa?
hihihihi
tringat zaman uni dulu beli dorayaki kat jusco...
Mekasih Mak Encik.
DeleteEh, ada kena-mengena dengan kuali eh Mak Encik. Hehehe... Saya pakai kuali Ikea, tak salah nama kuali ni Skanka. Cer try usha... :)
bestnya !! tengah tengok doraemon ni. hehehehe.
ReplyDeleteHahaha... kena tengok doraemon sambil makan dorayaki baru complete Wana :)
Deletesedap sgt tengok dorayaki kak reena.. nak cuba buat sendiri lahh.. hehe.. alolo comeyy jee little princess n prince tuu.. cm nak cubit-cubit jee pipi dorang.. hehehe.. ^_^
ReplyDeleteCubalah Fiza, senang je tau :)
DeleteLittle princess dengan prince baru bangun tido tu. Hehehe...
kalau konsisten update blog mesti ramai follower kan reena.. keep it up! btw... dorayaki tu comel! sedap tak? ;)
ReplyDeleteMekasih Adriea :) dulu-dulu pun tak berapa rajin nak update. Tapi bila fikir-fikir balik journal blog ni untuk diri sendiri bila dah tua jugak nanti :)
DeleteNak lagik sedap cuba makan dorayaki dengan aiskrim / strawberry / coklat mesti lagik sedap :)
kak reena punya pancake jadi dan sgttttttttt cantik.. kak reena guna pans apa???
ReplyDeleteYe ke dear? Mekasih Mun :)
DeleteAkak guna pan Ikea, nama dia Skanka. Lepas ni boleh lah awak shopping periuk belanga kan? kan? kan? Hehehe...
Blog Reena menarik,santai,informative dan tak syok sendiri...pendekata short but sweet.
ReplyDeleteCoz of that kak Anis rasa ramai yg jadi yr follower dear.
Alahai terharu sangat baca kata-kata kak Anis ni :) Mekasih kak! Yang penting kena ikhlas berblog dan berkawan :)
Deletelame x kesini,klu kesini mesti taim tgh tacing lebih..hurmm
ReplyDeletereena hang ni mmg ler pandai memasak tgk buat perutku keroncong pagi2 buta.....ngee
Tacing je tak habis-habis dia ni? Hahaha... perut keroncong pergi masak maggi sendiri.
Deletetulah psl..tacing je memnjg hasihh pelik jugak kdg2...agk2 klu dah nikah nnti tacing makin lebih ke kurg erkk?
Deletemmg teruja nak cuba nnt...sedap pulak tgk dorayaki reena buat...
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba tau :)
Deletehehe wahh...teringin nak makan sebab doraemon pun ske makan..ehhe..boleh try wat jgk ni
ReplyDeleteHahaha... mesti peminat Doraemon jugak ni :)
Deletei folo u k...:P
ReplyDeletei follow u too dear :P
Deletesedappppnya dorayaki tue..rajin betul reen eh....btw blog reen nie best pastu gambar seme menarik so tue sebab le follower makin bertambah...hopefully satu hari nanti mun dpt jadi mcmm reen
ReplyDeleteBuatnya simple je Mun :) tak percaya cuba try. Hehehe...
DeleteAlahai terharu baca komen Mun. Mekasih Mun, jom kita rajin-rajin update blog selalu k :)
comel jer ur kid tunggu nak makan dorayaki...terasa nak buatlah....ur blog mmg wajib tengok....I like!!!
ReplyDeleteHahaha... customer kecikku :)
DeleteCubalah buat Posh, senang sangat-sangat tau. Anyway mekasih Posh!
sukee tgk kejadian dorayaki yg menjadikk..
ReplyDeleteeh akak npk blog reena dlm majalah rapi 15/5 niceee
Alhamdulilah nasib baik menjadi kak. Hahaha...
DeleteEh, ye ke kak?? Wahh... kena carik ni... Mekasih bagitahu :)
Saya suka amik resipe dlm blog akak dan apply try dkt rumah. Resipinya mudahhh sangat! Hehehehe :)
ReplyDeleteKak, lupa nak tanya mcm mana nak buat border contohnya dlm cara-cara dgn bahan - bahan tu?
Hehehe... akak memang suka buat resepi simple je dear. Cepat masak, cepat kenyang gitu :)
DeleteBuat border?? Ohh... yang border berwarna pink dekat perkataan tu eh? Akak guna text background color (yang tanda macam highlight tu) je Sarah. Tarik panjang-panjang :)
salam reena..selalu i baca blog u..byk tip & info yg menarik.dorayaki ni wajib cuba lah..anak-anak pun suka dorayaki ni
ReplyDeleteSalam Yanni :)
DeleteAlahai terharu tau awak selalu datang sini :') mekasih ye. Dorayaki ni memang best, kompom anak awak suka. Cuba tau!
So cuteeeeeeeeeeeeee anak2.. Suke tgk! Btw salam kenal dr ku utk mu!
ReplyDeleteThanks :)
DeleteSalam kenal jugak dari saya.
org suke dorayaki ni.. pandai kak reena buat.. cantik lah tengok..
ReplyDeletepssst.. anak pompuan akak comel lah.. geram2 rase nak cubit je..hehe
Macih awak :) Hehehe...
DeleteHahaha... cubit slow-slow ok, kecian pipi anak akak.
wah...sgt cantik n look gebu je time atas pan tu...nk try la..thanks akak share resepi =)
ReplyDeleteYour welcome awak :)
Delete