Blogger templates

Dec 29, 2012

Fotografi Bunga / Flower Photography #1

















Korang agak-agak dekat mana lokasi sebenar gambar bunga yang i dan hubby tangkap ni? Mesti dekat Taman Bunga ni... (ewahhh... menjawab dengan high confident level tu). Tapi silap rupa-rupanya jawapan yang diberikan kawan-kawan (malunya! Tihihi) Kalau korang nak tahu bunga-bunga ni semua berada dekat keliling rumah keluarga mertua i di Kedah. Hah, macam tak percaya kan? Anyway, seronok tau bila rumah penuh dengan macam-macam jenis bunga ni, terasa segar, tenang dan berwarna-warni gitu, feeling dating hari-hari (ehemmm! Hehehe...)

Senarai nama-nama bunga mengikut urutan gambar dari atas ke bawah :-
(thanks to hubby sebab dia memang terror dengan nama-nama pokok / bunga. Kalau korang tanya i, sure hancur...)

1. Light Pink Roses
2. Ixora Sunkist
3. Jasmine Flower
4. Old Leaves (atau dalam bahasa melayunya, daun-daun tua. Hehehe)
5. Oncidium Cebolleta
6. Portulaca Grandiflora
7. Zephyranthes Candida
8. Purple Flowers (sorry, yang ni hubby tak tahu apa nama saintifiknya. Dia dah pening fikir.)
9. Red Anthurium
10. Heliconia
11. Red Bougainvillea
12. Serangga tak bernama (dah macam nama lagu pulak. Hahaha)
13. White Bougainvillea
14. White Flowers (sama kes macam bunga no. 8)
15. Wildflowers
16. Arachis Pintoi

Kesemua gambar dekat atas ditangkap dengan menggunakan kamera Nikon D5100 dan Nikon D7000.


p/s : jom jadi minah / mamat bunga pulak. Hehehe...

9 comments:

  1. cantikla kak dh mcm profesional dah hihih gile terer husband akak tau nama bunga? :O

    ReplyDelete
  2. cantik bunga "old leaves" tu. hehehe ok honest ni, pandai u snap gambar2 ni.

    ReplyDelete
  3. cantik dan terang gambar2 ni semua

    ReplyDelete
  4. daun kering pun jadi lawo dgn camera ni :)

    ReplyDelete
  5. nice shoot neh kak .. cantik sangat !

    ReplyDelete
  6. wow, cantik. keliling rumah je? dah macam taman bunga :D

    Tech Kini

    ReplyDelete
  7. cantik!! nampak ceria blog...serius!! lain kali buat entry macam ni..sukerrrnyaaa

    ReplyDelete
  8. chop jap.. reena guna setting apa ni? cantik gila.. meh la share..

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)