Bila sebut nama ayam percik, apa perkara pertama yang terlintas dekat kepala otak korang selain daripada perkataan sedap? Mesti korang terbayangkan ayam percik yang banyak dijual dekat pasar malam tu kan? Terutamanya bila waktu bulan Ramadhan. Fuhh... Meriah habis! Sana-sini ada je gerai / stall yang jual ayam percik. Sampai pening kepala korang nak pilih mana satu agak-agaknya gerai yang paling ok rasa ayam perciknya. Apa taknya kalau dari segi rasa tu, banyak yang korang jumpa yang tak ok dari ok nya (haishh... Bulan puasa pun, asal boleh je dorang ni berniagakan? Teruk betul!)
Kalau tak terbayang ayam percik pasar malam, paling hebat mesti korang terbayangkan Yati Ayam Percik yang macam yang i cerita dekat entry i yang ini ---> http://www.reenaonline.com/2012/02/yati-ayam-percik.html. Eh, siapa pulak Yati Ayam Percik? Orang mana dia tu? Adoi! Hahaha... Siapa buat soalan macam ni? I geletek usus perut dia. Yati Ayam Percik tu bukannya oranglah, tapi nama restoran yang terletak dekat Kota Bharu, Kelantan (ada faham? Hehehe).
Tapi semata-mata nak rasa keenakan Yati Ayam Percik, korang terpaksa drive / memandu sampai beratus-ratus kilometer ke Kota Bharu, Kelantan (perghh, ni kalau mengikut jarak dari rumah i lah. Huhuhu... Serius tak sanggup hokeh!). Apa kata korang cuba buat sendiri ayam percik dekat rumah korang je. Jimat dan sedap gitu. Eh, confirm boleh jadi ke? Mestilah boleh, sebab i sendiri dah berjaya buat tau.
Resepi dekat bawah ni i jumpa dekat sini (terima kasih awak sebab sudi kongsikan dengan semua orang). So, kali ni i nak share dengan semua kawan-kawan blog i hasil resepi Ayam Percik yang i berjaya buat. Korang nak tahu tak? Kali pertama i cuba buat Ayam Percik ni waktu berbuka puasa tahun lepas (2011). Sejak tu, i dah tak pandang dah, ayam percik dekat pasar malam lagik walaupun sebelah mata (hamboi, clash gitu). Jom salin cepat resepi ni. Gerenti 100% menjadi! (Trust me bebeh... Hehehe).
Bahan-bahan (untuk 4 orang makan)
1 ekor ayam yang dipotong sederhana kecil
1 1/2 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras (i cuma masukkan 2 sudu besar sahaja)
Sedikit air asam jawa atau asam keping
Cili kering untuk jadikan kuah berwarna merah (i takde cili kering so tak masukkan pun)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
1. Bawang, halia, serai, ketumbar dan jintan dimasukkan ke dalam blender dan diblend sehingga hancur. Ke semua bahan ini dijadikan sebagai bahan perap.
2. Gaulkan bahan perap tadi yang telah diblend bersama-sama ayam dan biarkan selama setengah jam.
3. Buka api kecil. Sediakan periuk masukkan ke semua ayam yang diperap ke dalam periuk bersama tepung beras, santan, asam jawa dan cili kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau sehingga ayam agak-agak hampir masak dan kuahnya menjadi sedikit pekat.
5. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan susunkan di dalam loyang pembakar.
6. Bakar di dalam oven dengan suhu 200 darjah celcius dalam masa setengah jam atau sehingga ayam menjadi sedikit keperangan.
7. Hidangkan ayam dengan mencurahkan lebihan kuah tadi dan hiaskan mengikut kreativiti korang (i tak sempat nak hias pun, terus selamat kena ngap! Hehehe).
Gambar sepanjang proses penyediaan ayam percik. Alahai gambar semua tak berapa sharp / jelas (sorry...) Penangan berpuasa lah ni kot? Hehehe...
p/s : bestkan? bila dapat buat sendiri. Takdelah susah mana pun resepinya.
Sedapnya. Oven dh ada kt rumah tp baru sekali je gunanya. Lepas ni bole buat sendiri la hee
ReplyDeleteHah... nilah masanya oven tu digunakan sepenuhnya Cha. Hehehe
Deletethx 4 d recipe..npk simple..senang nk buat yer
ReplyDeletennti nk cuba lah..
Iye dipersilakan dear :) Dah cuba tayang-tayanglah dekat blog. Hehehe
Deletesila ngantor ke tingkat 10...sekian terima kasih hehehehehe...
ReplyDeleteHahaha... sebelum ngantor tingkat 10. Tingkat 16 dah habis bedal kak.
Deleteishkkk.. teliur pulak dah... wajib try ni.
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba dear ;)
Deletesaya dtg bawa tupperware ni mau tapau ekekeke
ReplyDeletelor....senang je ye...tak pernah buat pun...nnt nak try la..
Deletetengs berkongsi resepi dear...
GreenJade - Hahaha... awak datang saya pun lari...
DeleteYour welcome Wahida, resepi ni memang senang sangat-sangat.
Deletenampak sedap. resepi pon mudah. boleh la try test nanti. thanks kak!
ReplyDeleteBukan nampak lagik Jannah, memang sedap pun (ecehh) hehehe
Deletebuat sendiri iye...ni barulah namenye "ayam terpercik" hihihi..opss gurau2 je...jgn marah taw reena..peace!!
ReplyDelete