Kesian officemate i, mesti dia tertunggu-tunggu resepi Sup Tulang Merah yang i janji nak pos dekat blog i. Sebelum tu, i ada bawa ke pejabat untuk tunjuk dekat dorang macam mana rupa sebenar Sup Tulang Merah dan rasanya. Kebanyakan daripada dorang tak pernah tahu pun kewujudan resepi ni dan dorang puji yang masakan ni memang best. Ikutkan i pertama kali tahu Sup Tulang Merah bila dapat jemputan dari geng baik untuk kendurinya di Rawang. Geng baik i jamu kita orang sekeluarga makan Nasi Beriyani dan Sup Tulang Merah (Gear Box). Fuhhh... memang terangkat habis! Tak puas nak makan banyak-banyak. Hahaha...
Sejak dari hari tu, i cuba cari resepi Sup Tulang Merah. Nanti bila-bila senang boleh buat sendiri. Hehehe... Tak payah nak tunggu kenduri lagik. Jadi, i dengan berani-berani takut cuba resepi dari As75 (As75, kita tumpang pos sini ye. Macih!). Tengok komen dari orang ramai hasil yang dorang buat dari resepi As75, memang terbaik. Takut jugak kalau hasil resepi ni tak sama macam yang i makan dekat kenduri geng baik i tu. Tapi alhamdulilah, memang sama dan best sangat resepi ni. Orang pertama yang i akan tunggu untuk berikan jawapan sedap ke tak, mestilah hubby i. Hehehe... Kalau hubby dah kata sedap, automatik i approve yang resepi ni memang sedap.
Untuk resepi ni, korang jangan risau selain boleh gunakan Gear Box (tulang kambing) atau tulang lembu sebagai bahan utamanya. Korang jugak boleh tukarkan untuk guna daging lembu, daging kambing atau ayam je. Rasanya tak berubah pun, tetap super sedap (wah... dah berapa kali i sebut perkataan sedap ni? Hehehe...) Bertambah best, korang boleh makan Sup Tulang Merah samada dengan Nasi Putih, Nasi Beriyani, Nasi Tomato, tak pun dengan roti je (nyam-nyam-nyam).
Ok, jom kita tengok resepi nak? Agak-agak tak faham i ada sertakan gambar sekali.
Ok, jom kita tengok resepi nak? Agak-agak tak faham i ada sertakan gambar sekali.
Bahan-bahan (untuk 5 orang makan) :
1kg tulang kambing / tulang lembu / daging kambing / daging lembu / ayam
1 senduk cili kering / cili boh (i guna 3 sudu besar cili boh jenama Puteri)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 tin tomato puri (220 gram)
1/2 botol sos tomato (435 gram)
2 biji telur - di kocok guna garfu
2 sudu besar tepung gandum - dibancuh dengan anggaran 1/2 cawan air
2 sup bunjut tulang Adabi
Garam secukup rasa
3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan hiasan :
Hirisan lada hijau
Bawang goreng
Daun pasli (parsley)
Cara-cara :
1. Tulang atau daging dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama cili boh / kering. Setelah naik minyak masukkan tomato puri, garam dan gula.
3. Masukkan daging / tulang yang telah direbus bersama air rebusan tadi, biarkan mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
5. Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok.
6. Yeay, siap! Sedia untuk dimakan.
Senang je kan? Hah, apa lagik tunjukkan skill memasak korang. Masterchef pun kalah tau (pinjam kata-kata anak i). Hehehe...
p/s : To hajar... malam ni bolehlah masak ye. Hehehe...
akak...sedaapnyaaaaa.tergoda..nak sikit bole..hehe
ReplyDeleteHahaha... meh sini meh :)
Deleteooo tak penah makan...
ReplyDeleteingatkan berkuah macam "sup" biasa tapi nampak macam masak merah pun iya kot ...
nanti klu kita "beraya" rumah reena buat menu ni ye...kekeekkee
Hahaha... bila nak beraya tu mak encik? Kena bagitahu awal-awal tau :)
Deletethanks! =)
ReplyDeleteWelcome!! :)
Deletewow terernye reena masak...mmg marvelous...lum rasa tapi tau mesti terbaek!!!
ReplyDeleteAlahai, terharu baca tau Posh. Macih :')
Deletefirst time denagr resipi ni. tapi nanti die jadi kering2 sikit la eh kak? macam daging masak merah camtu ke?
ReplyDeleteA'ah, terpulang nak keringkan boleh, nak berkuah pun boleh. Akak suka ada kuah sikit-sikit je :)
DeleteIngat sup tulang merah tu, sup yang berwarna merah..
ReplyDeleterupa2nya rupa dia mcm daging masak merah ye.. tp nampak sedap la reena.. nak cikit.. heheeee
A'ah kita first time pun ingat macam tu FAR, rupanya takdelah berkuah sangat pun :)
Deletesimple ek resipinya sis...
ReplyDeleteleh try lah nie nanti...
dah ada new menu for posa nie...
thx for sharing ....
Kita kan suka masak simple-simple kak. Hehehe... Anyway your welcome kak :)
DeleteReena, ingatkan sup ni macam sup biasa yang banyak kuah boleh slurp slurp tu, rupanya x byk kuah ek. Boleh lah coba nanti, nampak cam sonang je nak buat... ngeh ngeh ngeh
ReplyDeleteMemang senang Kak Ni, cuba jangan tak cuba tau! :)
Deletekita ingatkan sup tulang merah ni mcm sup ada kuah sume kak hee nak rasa pliss *sebab malas masak ;p*
ReplyDeleteHahaha... nak rasa kenalah datang rumah akak, Cha :)
DeleteSalam Reena, first time saya dgr sup tulang merah, mula2 mmg ingat sup betul rupanya kuahnya kering ye. menarik sangat! InsyaAllah berkesempatan nak cuba jugak. thanks resepinya. ;D
ReplyDeleteSalam Asmara :)
DeleteKita pun ingat macam tu first time waktu makan dulu-dulu. Tapi rupanya takdelah bersup sangat pun. Hehehe... Anyway your welcome!
sedapnye nmpk..senang lak tu bahan2..bleh gak nk cuba nih
ReplyDeleteNanti dah cuba bagitahu dalam blog tau kak. Hehehe :)
Deleteerm...skali tgk mcm susah je kan...bile bc btul2, x susah pun....nak try gak la.... thnks 4 the recipe...bc title terbyg sup tp outcomenye lain ekk...no wonder pggil sup tulong merah....
ReplyDeleteHahaha... your welcome awak. Nampaknya bukan kita sorang pun rasa tertipu dengan outcome nya ye :)
Deletesaya baru baca tentang sup tulang merah dalam blog zarulumbrella tu..tgk2 Reena siap posting resepi sekali..untungnya hubby & anak2 dia pandai masak..Insyaallah pasti saya akan try resepi ni..tenkiu2x
ReplyDeleteZarul Umbrella pun pandai masak ye, Atie? Tak pernah jenguk lagik blog dia. Anyway good luck Atie :)
Deletewaduhx3 kok enakan temen sih resepi ini..sup ape tu ooo sup tulang merah..
ReplyDeleteokeh nk komen byk iyer..."klu tgk dri segi persembahan nmpk menarik,plating okeh..tapi dari segi rase tu tak pasti lagi apepun bole cube lagi "...hahaha <---penangan masterchef selebriti...chef adux3...lalala
Ecehhh... berangan jadi judge masterchef la ni :P Hahaha!
Deletesaya teruja dgn awk..perkakas dapur awak sgt kemas dan bersih :D
ReplyDeleteYe ke Su :) Hehehe... macih... Akak kalau lepas masak, sental periuk, sudip, dapur seboleh-boleh jadikan kilat balik macam asal.
Deletekak reena ni dah la comel pandai pulak masak..
ReplyDeleteseius tertarik tengok.. i will give it a try :))
Dah try nanti bagitahu tau Hidayah :)
Deletetq share resepi reena..bila2 boleh akak cuba jugak ni..;)
ReplyDeleteYour welcome akak, kena cuba tau kak. Sebab confirm puas hati :)
DeleteKak Anis x pernah rasa resep ni...mesti best esp Reena masak.
ReplyDeletedear...mati2 saya ingatkan mcm kuah sup tu...tapi dia akan jadi pekat ye at last...mmg nampak sedap!!
Deletefestaim dgr dan nak cuba resepi ni...tengs share resepi!!
Thanks Kak Anis, hah... lepas ni bolehlah akak cuba ye :)
DeleteYour welcome Wahida, perkataan sup tu memang orang boleh jadi confuse. Hehehe... :)
Deleteok, aku gantikan ngan ayam sbb x mkn daging hahaha
ReplyDeletemcm dah brubah skit layout blog ni #nmpk sgt aku dah lama x singgah haha
Alaaa... mana ada berubahnya Jue. Ubah sikit-sikit je *memang nampak sangat kau lama tak datang :P*
Deleteperhhhh sedapnyaaa tengok sup nih.....tapi kite tengah diet nih takle makan daging hahahaa
ReplyDeleteAlaa... makan sikit-sikit takpe kan? Heheheh
Deletemcm sedap.mohon share yer :)
ReplyDeleteBoleh... silakan mama leya :)
DeleteMasih ya :)
ReplyDelete