Blogger templates

Nov 24, 2009

Signature Tutorial

Lalala... hepinye aku rase... dalam dok ke'busy body'an jaga bebudak kecik kat umah ni dan settlekan satu lagik booking crochet yang ada sempat gakla aku mentantekkan website CUTENESS COLLECTION aku tuh. Cam bowink plak bile guna template orang laen... macam tak kena aje dengan idea-idea chumey aku yang berlambak nih. So, aku pon memulakan operasi buat banner baru, tuko header baru, godek-godek coding yang ade... amboiii macam pindah rumah baru gitu... hihi... sronoknye aku.... dan taraaa... posting aku kat sini pon dah ade signature taw... jangan mare yek..

Sebelom nih dokla jeles tengok sesetengah member-member blog ade signature tapi bile aku try buat dekat sini... alohai signature dia simplela bebeno... senang cakap tak sampai tahap
kechumelan yang aku harapkan...

So sesape yang nak signature style macam aku... senang aje
first, korang kena ade account dengan Photobucket dulu ~free jerr~ untuk upload pic signature korang tuh..
Hah... pastu barula cara-cara nak buat signature plak..
Iyerr... begini yek puan-puan...

Mula-mula bukak program Paint... untuk sesape yang terror guna Photoshop tuh
bolela guna photoshop.. mokcik nih kureng sket guna benda alah layer kat photoshop tuh... hihi...
Pastu click kat Image, carik Attributes...
tukokan attributes korang tuh sesedap rase, yang penting jangan beso sangat...
contoh macam akunye signature = Width : 171 dan Height :  51
Kalo nak senang korang kecikkan aje pakai mouse... tarik lerr... ujung dia tuh
macam dalam pic bawah nih... tengok step 1


Bile dah puas hati, click pada huruf A ~ tengok kat pic atas : step 2 ~ buatlah tulisan signature yang paling menarik pandangan mata anda...
Agak-agak kalo signature yang anda buat tuh senget pada kotak dia... korang click pada step 3 dan tandakan pada keseluruhan signature tuh sambil bawakan dia ke bahagian atas belah kiri.
Maksudnye anda bole movekan signature tuh tanpa rase ragu-ragu gitu...
Bile dah rase-rase signature tuh yang paling cun, anda hendaklah kecikkan lagik kotak yang pada step 1 tuh supaya ngam-ngam dengan signature yang anda buat.
Tujuannye bile dah upload kat posting nampak chomel & ngam aje...

Kalo nak tambah ape-ape pic yang chumey-chumey kat signature anda tuh.
Yang pertama skali anda kenala carik pic-pic yang chumey tuh dan savekan kat komputer.
Biasenye aku suke pegi kat sini...
Bile dah jumpe pic yang berkenan di hati kalbu anda...
Click dekat Edit... then click dekat Paste From... ~ pic yang anda savekan tuh ~
Kecikkan pic anda tuh supaya sama ngam dengan signature anda tuh...

Gunakan skali lagik step 3 kalo pic anda tuh senget...
Dah puashati?? hah... ape lagik Save As... pilih Type PNG...

Phewww... dah siap part signature... then pegi balik kat Photobucket...
Then uploadkan pic signature anda yang cun itu di sana...

Untuk menempekkan signature ini ke blogger anda masing-masing....
First, pegi ke Dashboard, click dekat Settings, pegi dekat Formatting,
carik Post Template
Tepekkan coding ini kat dalam kotak yang disediakan


Tukokan Signature URL pada coding di atas dengan URL pic anda...
Kalo kat Photobucket tuh anda pilih Direct Link..

Ohh.. ye... kalo nak tukokan kedudukan signature korang samada ke kiri *macam aku nye tuh* atau ke tengah... korang just tuko kat bahagian align="right" tuh jadi align="left" atau align="center" ..
Jangan lupe...Save Settings bile dah siap...

Yea!! Tepuk tangan kuat-kuat...
jadi lepas nih, bolela korang show-op signature korang dekat new entry korang...
Chaiyookkk!!

7 comments:

  1. waduh reena, suka bangat akak kamu dok rumah!!!
    Tapi camne nak tukar font/design tulisan tu kasi cantek?? Yg "luar biasa" sikit sebab akak ni bukan insan kreatip!!!

    * Reena, nanti ajar camne nak kasi tulisan / gambar blink-blink gitu ye. Dulu belajar "blink /blink" tapi tak menjadi pulak. Grad awal sgt kot akak ni ..

    ReplyDelete
  2. wah.. bagus gak ni.. thanks ya dik.. for sharing this

    ReplyDelete
  3. teratak hami - haha... kena mntk fees dkt akk nih... takdela kite share, sbb kite care... chewah... kalo nak font tantek2 akk pg je kat entry sy yg nih http://www.reenaonline.com/2009/11/font-scrapbooking-digital-for-free.html kat situ ade berpuluh2 font yg chumey2 akk bole dunlod... nak pic blink2 ke chumey2 ke sy dah bg link dia... cb akk bc blk entry sy nih k...

    cutemiut78 - ur welkam sis... :D

    ReplyDelete
  4. best2..reena mmg best..:)nak try la nnt..:D

    ReplyDelete
  5. yats - hihi.. try jgn tak try...

    ReplyDelete
  6. tapi kan reena kenape ye kite buat die dok belah kanan..huhuh...salah coding ke ek..

    ReplyDelete
  7. perasan tak coding yg kite bg tuh ade tulis align="right" tukokan dia jd "left" kalo nak ke kiri @ "center" utk tghkan dia... slamat mencuba k...

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)