Blogger templates

Jan 17, 2010

Resepi : Pancake a.k.a Lempeng

Setiap kali weekend, selalunya aku akan sediakan breakfast yang senang dimasak, cepat dan yang penting anak-anak aku *termasuk emak bapak dia sekali nih... ahakss..* pun suka makan. Owh... lupa nak cakap canepon makanan tu kenalah berkhasiat. Sebab makanan berkhasiat buat badan pun jadi sihat *chewahhh... hihi*  Oklah..oklah... toksah pikir panjang-panjang lagik perut pun dah start ber'drum roll' ni, makanan breakfast yang aku maksudkan ni ialah pancake atau lidah orang melayu panggil ialah 'lempeng'...*siapa agaknya yang cipta word lempeng ni kan?? hihi... kelakar gilerrr*. Tapi aku lebih suka kalau dianggap sebagai lempeng mat salleh. Boleh gitu?

Nak tau resepinye... senang ler teramat, kiranya finger tips gitu... canepon korang kenalah make sure bahan-bahan yang nak buat lempeng tuh ade kat rumah korang... kalau bahan-bahannye takde kompomla korang akan dilempang *uikkss...garangnye...orang lapo memang cepat marah taw...ish.. ishh... ishh...*

Ok... mokcik-mokcik & pokcik-pokcik sekalian, silalah salin resepi saya nih yek...

  • 6 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan/mug susu kotak dutch lady *nak guna brand lain pon boleh jugak... janganlah skema sangat sayang oiii... ahaksss*
  • satu sudu kecik serbuk bikarbonat a.k.a serbuk penaik *taknak bubuh pon boleh*
  • satu sudu besar marjerin planta
  • satu biji telur ayam
  • satu sudu kecik garam
Cara-caranye ialah:-

Memula, semua bahan-bahan yang disediakan tuh dicampak *ganas sungguh... hihi* ke dalam bowl sederhana beso...

Kasi... pukul sama dia sampai sebati... agak-agak kalau pekat tuh... bolehlah tambah susu / air sikit...
Sambil anda memukul dengan jayanya tuh, sambil-sambil tu panaskan sekali kuali yang nak masak pancake... make sure gunakan kuali yang leper k... untuk mendapat hasil yang membanggakan... *bangga sungguh... hihi*

hoho... tukang bagi resepi... sedang menshow-off mold star shape yang digunakan untuk membuat pancake...
kalau korang takde mold nih... tuang je terus bahan-bahan yang dipukul tuh ke dalam kuali... tapi janganla dituangnye semua sekali... *macam protes takde mold star je gamaknye.. oppss* tuang jadi bentuk bulat comel-comel udahla...

Tara... inilah rupa pancake yang dah siap... hmmm... delicious... bak kate anak aku Danish...
Cane, senang je kan?? Perut kenyang, hati pun gumbira...

Cadangan pemakanan : boleh dimakan bersama-sama madu, cokelat, peanut butter & jam... yummy!!

Ok... sekian sahaja dari dapur Reena... selamat berbreakfast semua...

25 comments:

  1. ala kak comelnya bekas.lama tak mkn lempeng dgn kuah kari.yummy

    ReplyDelete
  2. chef reenaaaaa....
    suka tul tgk star pancakes tu..
    bertambah yummylicious!!

    ReplyDelete
  3. yang...kita mmg cari resepi pancake ni..jumpa dah kat sini..thanks ye

    ReplyDelete
  4. simple jer.. tapi sedap..yg penting senang kerja kita..hehe..

    ReplyDelete
  5. owh rajin nye reena wat lempang..eh..lempeng..kang kena lempang ngan reena.. cute gak bentuk star tu..

    ReplyDelete
  6. resepi best
    hehehhe
    akak....kalau yanie masak ni kat calon mak mertua.....dia terima tak jadi calon menantu....kekekkeke?

    hahhahhaha

    ReplyDelete
  7. sedapppnya..
    kne try ni.

    selalu mkn lempeng kelapa je.
    xsedap.

    huhu

    ReplyDelete
  8. kalau ramai bebudak time tu mesti berebut-rebut nak mkn..

    ReplyDelete
  9. kalau ramai bebudak time tu mesti berebut-rebut nak mkn..

    ReplyDelete
  10. bayu - enak bangat... :D

    kf - erk?? hangus??

    wawan - hahaa... dah slamat dah yang...

    sasha - dapnyeee....

    rasp - tantekkan sis??.. hihi

    mala - ur welkam dear..

    cik anie - btol tuh... yang...

    tihara - haha... kite idokla grg bebeno...

    yanie - blom cuba blom tau yang... ehemmm... dah ade calon mak mertua ke?? hihi

    lyana - cuba tau buat...

    ratna - a'ah yang... danish slalunya tak ckp mkn nih...

    ReplyDelete
  11. lana dah cube resepi nih .. letops nyah !!.. tapi yang x tahan tuh .. doter nak mkn dgn cili cos .. adush!!!.. xnak mkn dgn jem sroberi .. dia kate x pedas x besh la bu ..

    ReplyDelete
  12. hihi... cayalah... beshkan??... bbdk opis kite arini busy nak buat gak yang...

    ReplyDelete
  13. Reena. I try guna love mold tp nape comot jer.. x mcm pancake u nmpak kemas jer..nk kena letak marjerin ke kt mold tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sorry Jue, baru perasan komen awak :)

      Saya tak letak apa-apa pun dekat mold love tu sebab dekat bahan-bahan tu kan dah ada marjerin. Yang penting waktu panaskan kuali kena letakkan mold sekali. Then bila cukup panas barulah tuang bahan-bahan yang dipukul tadi slow-slow.

      Good luck k!

      Delete
  14. Salam reena : i dah buat lempeng dr resepi u ... Mmg mabless .. Tenkiu3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Datinar :)

      Alhamdulilah, seronokkan bila jadi :) hehe

      Delete
  15. akak..mould tu dr kedai kawaii kew?

    ReplyDelete
  16. apsal sayer pounya warna kuning keemasan jer...heheh:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gorengnya sekejap sangat kot. Tak sure pulak kenapa :)

      Delete
  17. reena, minyak utk mengoreng 2 banyak ke sikit? o tak pakai minyak.....

    ReplyDelete
  18. Hi. Terserempak yr blog bile google resipi pancake. Dah try smlm, mmg sedap! My family suka! Tima kasih ya!

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)