Blogger templates

Feb 21, 2012

Aplikasi Fotografi / Kamera / Video untuk iPhone (Part 2)

Semalam i janji nak sambung entry bagi senarai 12 aplikasi fotografi / kamera / video untuk iPhone yang best dan selalu i gunakan kan? (Siapa yang belum baca dan nak ingat kembali entry i yang sebelumnya, boleh tengok dekat sini ---> http://www.reenaonline.com/2012/02/aplikasi-fotografi-kamera-video-untuk.html) Jadi, inilah senarai berikutnya yang perlu korang install dekat iPhone korang supaya nampak lebih canggih. Yelah dah ada handphone canggih takkan cuma untuk taip sms dengan jawab telefon je kan? Kenalah bergerak seiringan dengan teknologi. Lagipun bila dah jadi seorang blogger, kamera handphone merupakan antara salah satu gadget / aset penting untuk memastikan blog korang tak nampak boring. Selain tu, mana tahu dengan gambar-gambar menarik yang korang ambil melalui iPhone tu. Korang boleh masuk dan memenangi pertandingan gambar terbaik ke. Siapa tahu?

Ok, jom kita teruskan dengan senarai nombor tujuh sehingga dua belas :-

 7. SP atau SpyPic - Aplikasi SpyPic ini sebenarnya membolehkan korang mengambil gambar secara sembunyi-sembunyi macam ala-ala perisik persendirian yang macam James Bond tu. Hehehe... Aplikasi ini amat berguna bila dalam sesuatu situasi / keadaan korang tidak mahu tindakan korang mengambil gambar akan diketahui oleh pihak-pihak tertentu. Contoh, nak tangkap gambar boyfriend kawan baik korang yang keluar dating dengan perempuan lain (huishh... boyfriend siapalah ni?) Dan tempat-tempat yang dilarang untuk korang ambil gambar (ish... jangan bagitahu sesiapa i cakap macam gini, eh... Tihihi). Harga untuk aplikasi ini ialah USD$1.99. Mahal jugakkan? Mungkin sebab kehebatannya kot. Tapi jangan jelous, i dapat beli percuma je tau.



8. ComicStrip - Aplikasi ini membolehkan korang memasukkan beberapa gambar ke dalam layouttemplate yang disediakan dan menghasilkan komik ciptaan korang sendiri. Terdapat pelbagai pilihan layout, bubble speech dan stiker untuk ditambah pada gambar korang supaya kelihatan lebih menarik. Dengan ComicStrip gambar-gambar korang akan menjadi satu jalan cerita yang hebat. Tak percaya? Cuba install aplikasi ni. Tentu korang suka. Harga biasa aplikasi ini ialah USD$1.99, tapi kini ianya diturunkan harga jadi USD$0.99 sahaja (tawaran sah untuk sementara waktu). Siapa cepat dia dapat (yeay!)


9. Snapseed - Ini ialah aplikasi yang paling-paling-paling i suka. Sebabnya? Aplikasi ini membolehkan i membuat proses suntingan gambar secara terus melalui iPhone tanpa perlu menguploadkannya ke dalam komputer. Fungsi aplikasi ni sebenarnya hampir sama dengan photoscape atau perisian photoshop yang simple. Jadi dengan Snapseed, korang dapat menjimatkan masa mengedit gambar-gambar yang korang gemari. Harga Snapseed ialah USD$4.99 (bila convert ke Ringgit Malaysia. Fuhhh... memang mahal). Tapi terus-terang i cakap memang berbaloi ada Snapseed terutama untuk orang yang suka mengambil gambar dengan iPhone.


Gambar sebelum diedit dengan Snapseed.
Gambar selepas diedit dengan Snapseed. Berbeza kan? Nampak lebih terang berbanding gambar sebelumnya yang gelap. Macam kenal je gambar ni kan? Gambar ni ialah daripada entry i yang ini ---> http://www.reenaonline.com/2012/01/kelebihan-sarapan-pagi.html

10. PixelWorks - Ianya adalah satu aplikasi yang cukup simple. Kenapa i cakap simple? Sebab, aplikasi ini membolehkan korang memilih dua ton warna yang berbeza iaitu antara hitam putih (black & white) atau berwarna-warni (colourful). Contohnya, kalau korang nak jadikan latarbelakang gambar berwarna hitam putih. Manakala gambar korang dihadapan latar belakang adalah berwarna-warni sebagaimana warna asal. Korang hanya perlu gosokkan jari korang pada bahagian latar belakang untuk mengubahnya dari warna asal ke hitam putih. Senang je kan? Dengan cara ini gambar korang kelihatan lebih outstanding daripada gambar sebelumnya. Harga aplikasi PixelWorks ialah USD$1.99.



11. ColorManager Cam - Kalau tengok dekat ikonnya nama yang tertera ialah ColorCam (tengok sini Aplikasi+Kamera+untuk+IPhone+4.jpg) tapi korang jangan tersilap install sebab nama sebenar aplikasi ini ialah ColorManager Cam. Aplikasi ini sesuai untuk korang yang suka mengambil video melalui iPhone. Apa yang menariknya mengenai ColorManager Cam, korang boleh hasilkan video dengan menentukan warna-warna kegemaran korang pada video tersebut. Eh, macam mana tu? Kalau korang nak tahu, terdapat 6 pilihan warna seperti merah, kuning, hijau, biru muda, biru tua dan pink yang boleh dikawal menerusi aplikasi ini sewaktu korang mengambil video. Contohnya kalau korang pudarkan / kurangkan warna merah pada video gambar bunga rose yang korang ambil. Hasil yang korang akan lihat pada skrin iPhone ialah sebarang warna merah pada video tersebut termasuk bunga rose akan menjadi hitam putih berbanding sekelilingnya yang masih kekal berwarna. Konsepnya sama seperti aplikasi PixelWorks tapi berlainan cara. Harga aplikasi ini ialah USD$0.99.

Sebagaimana contoh di bawah, i kurangkan warna kuning, hijau dan biru tua. Hasilnya, hanya warna merah, biru muda dan pink yang muncul pada skrin.



12. IncrediBooth - Ini adalah aplikasi kegemaran i (suka-suka-suka!) Aplikasi IncrediBooth ini sebenarnya sama seperti Photo Booth. Selalunya kalau korang tengok cerita-cerita mat salleh atau korang biasa pergi ke luar negara. Tentu korang tahu apa itu Photo Booth. Kalau tak nak pergi jauh-jauh pun, korang pergi je dekat mana-mana Jabatan Imigresen mesti korang pernah jumpa Photo Booth. Tapi apa sebenarnya Photo Booth ni? Alaa... Photo Booth ni ialah satu tempat / ruang kecil di mana korang perlu masuk dan duduk dihadapan satu kamera kecil yang berada di situ dan biarkan aksi korang dirakamkan dalam 4 gaya berbeza. Kemudian, gambar korang akan diproses dalam beberapa minit kemudian dalam bentuk photo strip (satu rangkaian gambar bersaiz passport). Tapi kalau korang gunakan Photo Booth untuk tujuan gambar passport tak bolehlah buat aksi muka pelik-pelik depan kamera. Hehehe... Jadi dengan IncrediBooth, korang boleh hasilkan gambar dengan hasil yang sama seperti Photo Booth melalui iPhone. Seronok kan? Lagik seronok bila korang boleh tentukan effect tertentu untuk setiap gambar yang korang hasilkan. Harga aplikasi ini ialah USD$0.99. Dan bagi tambahan effect lain pada IncrediBooth, caj / bayaran tertentu akan dikenakan.



p/s : Akhirnya tamat dah... entry i berkaitan aplikasi fotografi / kamera / video untuk iPhone. Ikutkan banyak lagik aplikasi lain yang best. Macam mana pun kita tunggu entry lain yang akan datang k. Rasanya kalau nak cerita pasal semua aplikasi iphone ni, 365 hari pun belum tentu boleh habis. Hehehe....

8 comments:

  1. hp canggih gitu lah kan...mantopsss!
    tapi bila part2 kena bayar tu yg ehem ehem skit...
    kenalah, tepuk poket tanya wallet hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takyah tanya wallet kak. Swipe je credit card tu. Hehehe...

      Delete
  2. kakak buat saya tak sabar nak beli iphone tauuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang saje buat entry ni untuk Mun... kihkihkih :)

      Delete
    2. woooooooooooooo naughty wooooooooooooooooo

      Delete
  3. hp cikai jer..tak reti function2 iphone segala nie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... janganlah berkata begitu Puan Kutu. Sayu hati patik baca tau. Takpe, janji ada henpon kan? :)

      Delete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)