Blogger templates

Feb 28, 2012

Resepi : Ayam Percik

Bila sebut nama ayam percik, apa perkara pertama yang terlintas dekat kepala otak korang selain daripada perkataan sedap? Mesti korang terbayangkan ayam percik yang banyak dijual dekat pasar malam tu kan? Terutamanya bila waktu bulan Ramadhan. Fuhh... Meriah habis! Sana-sini ada je gerai / stall yang jual ayam percik. Sampai pening kepala korang nak pilih mana satu agak-agaknya gerai yang paling ok rasa ayam perciknya. Apa taknya kalau dari segi rasa tu, banyak yang korang jumpa yang tak ok dari ok nya (haishh... Bulan puasa pun, asal boleh je dorang ni berniagakan? Teruk betul!)

Kalau tak terbayang ayam percik pasar malam, paling hebat mesti korang terbayangkan Yati Ayam Percik yang macam yang i cerita dekat entry i yang ini ---> http://www.reenaonline.com/2012/02/yati-ayam-percik.html. Eh, siapa pulak Yati Ayam Percik? Orang mana dia tu? Adoi! Hahaha... Siapa buat soalan macam ni? I geletek usus perut dia. Yati Ayam Percik tu bukannya oranglah, tapi nama restoran yang terletak dekat Kota Bharu, Kelantan (ada faham? Hehehe).

Tapi semata-mata nak rasa keenakan Yati Ayam Percik, korang terpaksa drive / memandu sampai beratus-ratus kilometer ke Kota Bharu, Kelantan (perghh, ni kalau mengikut jarak dari rumah i lah. Huhuhu... Serius tak sanggup hokeh!). Apa kata korang cuba buat sendiri ayam percik dekat rumah korang je. Jimat dan sedap gitu. Eh, confirm boleh jadi ke? Mestilah boleh, sebab i sendiri dah berjaya buat tau.

Resepi dekat bawah ni i jumpa dekat sini (terima kasih awak sebab sudi kongsikan dengan semua orang). So, kali ni i nak share dengan semua kawan-kawan blog i hasil resepi Ayam Percik yang i berjaya buat. Korang nak tahu tak? Kali pertama i cuba buat Ayam Percik ni waktu berbuka puasa tahun lepas (2011). Sejak tu, i dah tak pandang dah, ayam percik dekat pasar malam lagik walaupun sebelah mata (hamboi, clash gitu). Jom salin cepat resepi ni. Gerenti 100% menjadi! (Trust me bebeh... Hehehe).

Bahan-bahan (untuk 4 orang makan)

1 ekor ayam yang dipotong sederhana kecil
1 1/2 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras (i cuma masukkan 2 sudu besar sahaja)
Sedikit air asam jawa atau asam keping
Cili kering untuk jadikan kuah berwarna merah (i takde cili kering so tak masukkan pun)
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

1. Bawang, halia, serai, ketumbar dan jintan dimasukkan ke dalam blender dan diblend sehingga hancur. Ke semua bahan ini dijadikan sebagai bahan perap.
2. Gaulkan bahan perap tadi yang telah diblend bersama-sama ayam dan biarkan selama setengah jam.
3. Buka api kecil. Sediakan periuk masukkan ke semua ayam yang diperap ke dalam periuk bersama tepung beras, santan, asam jawa dan cili kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau sehingga ayam agak-agak hampir masak dan kuahnya menjadi sedikit pekat.
5. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan susunkan di dalam loyang pembakar.
6. Bakar di dalam oven dengan suhu 200 darjah celcius dalam masa setengah jam atau sehingga ayam menjadi sedikit keperangan.
7. Hidangkan ayam dengan mencurahkan lebihan kuah tadi dan hiaskan mengikut kreativiti korang (i tak sempat nak hias pun, terus selamat kena ngap! Hehehe).

Gambar sepanjang proses penyediaan ayam percik. Alahai gambar semua tak berapa sharp / jelas (sorry...) Penangan berpuasa lah ni kot? Hehehe...







p/s : bestkan? bila dapat buat sendiri. Takdelah susah mana pun resepinya.

15 comments:

  1. Sedapnya. Oven dh ada kt rumah tp baru sekali je gunanya. Lepas ni bole buat sendiri la hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah... nilah masanya oven tu digunakan sepenuhnya Cha. Hehehe

      Delete
  2. thx 4 d recipe..npk simple..senang nk buat yer
    nnti nk cuba lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye dipersilakan dear :) Dah cuba tayang-tayanglah dekat blog. Hehehe

      Delete
  3. sila ngantor ke tingkat 10...sekian terima kasih hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... sebelum ngantor tingkat 10. Tingkat 16 dah habis bedal kak.

      Delete
  4. ishkkk.. teliur pulak dah... wajib try ni.

    ReplyDelete
  5. saya dtg bawa tupperware ni mau tapau ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. lor....senang je ye...tak pernah buat pun...nnt nak try la..
      tengs berkongsi resepi dear...

      Delete
    2. GreenJade - Hahaha... awak datang saya pun lari...

      Delete
    3. Your welcome Wahida, resepi ni memang senang sangat-sangat.

      Delete
  6. nampak sedap. resepi pon mudah. boleh la try test nanti. thanks kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan nampak lagik Jannah, memang sedap pun (ecehh) hehehe

      Delete
  7. buat sendiri iye...ni barulah namenye "ayam terpercik" hihihi..opss gurau2 je...jgn marah taw reena..peace!!

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)