Bila nak keluar untuk jalan-jalan hujung minggu atau letih sangat nak masak untuk dua, tiga jenis lauk bila balik kerja. I selalunya sediakan masakan ringkas macam Bihun Sup / Mee Hoon Sup. Wah... dengar nama pun dah macam complicated je bunyi nak masaknya. Tapi tahukah korang, inilah masakan yang paling simple yang i suka sangat masak, bahan-bahan yang senang disediakan dan dipenuhi dengan nutrien yang sihat (chewah! Dah mula dah nak tukar profesion jadi pakar nutrisi pulak. Kihkihkih)
Bahan utama yang korang mesti ada untuk resepi ni ialah udang. Nak tahu kenapa? Sebab udang berupaya menghasilkan aroma dan kuah sup yang super sedap. Kalau tak letak udang pun boleh jugak tapi dari segi jaminan rasa yang super sedap tu mungkin bertukar jadi kurang sedaplah. Hehehe... Lagi satu kan, agak-agak kalau i takde selera makan sebab sakit tekak atau selsema. Nilah jugak resepi wajib yang i sediakan. Lepas makan, badan terus rasa segar bugar je. Pelik jugak, adakah keadaan ini disebabkan Bihun sup yang i masak ni sememangnya best atau tekak ni memang suka makan makanan jenis bersup? (Eceh... layankan aje. Hehehe).
Macam mana pun inilah resepinya untuk kawan-kawan yang lain cuba. Selamat masak-masak semua. Habis makan jangan lupa sebut Alhamdulilah.
Oh, lupa nak cakap sukatan bahan-bahan untuk resepi ni terpulang pada citarasa korang. Kalau suka lebih, lebihkanlah sukatan yang i bagi tu, kalau nak kurang pun boleh jugak. Takde masalah pun janji sedap.
Bahan-bahan (untuk 2-3 orang makan) :
100gram atau 1/4 Bihun / Rice Vermicilli daripada bungkusannya (i selalu beli jenama Jasmine yang 400gram satu pek)
6 ekor udang saiz sederhana
1/2 batang lobak merah dipotong halus
5 helai sayur sawi dipotong kecil
3 jejari fish cake (boleh jugak ditukar kepada 6 biji fish ball) dipotong halus
2 sudu besar lada sulah berperisa (i guna jenama Aji-Shio)
2 biji tomato
8 cawan air (selalunya i anggarkan setengah bahagian air daripada periuk 5 liter)
Garam dan serbuk perisa (ajinomoto) secukup rasa
Bahan tambahan
2-3 biji telur digoreng (buat mata lembu / mata kerbau)
4 biji cili padi dipotong halus dan dicampurkan dengan sedikit kicap masin
8 biji bawang kecil dipotong halus dan dijadikan bawang goreng
2 helai daun pasli / parsley dipotong halus (tak kenal daun ni, boleh cuba google dekat image)
Cara-cara :
1. Rendamkan bihun di dalam bekas berisi air masak (cara ini untuk melembutkan bihun. Tak perlu gunakan air panas). Ketepikan.
2. Sediakan periuk, buka api sederhana besar dan isikan air. Masukkan udang, lobak merah, sayur sawi dan fish cake / fish ball. Masak sehingga mendidih.
3. Sementara nak tunggu mendidih sediakan "Bahan tambahan" seperti di atas.
4. Setelah mendidih, masukkan lada sulah dan garam. Toskan air pada bihun, kemudian masukkan bihun terus ke dalam periuk yang mendidih. Masukkan tomato. Gaul sekejap dan rasa masakan. Tambah mana-mana yang patut samada lada sulah atau garam.
5. Sedia untuk dihidang (hoorey! Nyam-nyam)
Untuk penerangan lebih jelas, silalah tatap gambar dekat bawah ye.
Yeay, dah masak. |
Cili potong. |
Jemput makan semua. |
p/s : senang je kan?
Sedap. Saya pun selalu buat cam ni kalau jemu mkn nasi.
ReplyDeleteEh-eh sama ye kita :)
Deletetengok je pun dah menggiurkan ni ...
ReplyDeleteheee...terus terasa nak buat gak tp memerlukan udang yang banyak la sbb budak2 kat rumah ni suka makan udang!
klu kat johor kan kita wajib ada sambal kicap!
Sambal kicap selalunya kita buat kalau masak Soto dengan buat pisang goreng mak encik. Fuhhh... terangkat!!
Deletemee hun sup ? bonde sya kata namenya mee sayur...sdp bile mkn taim panasx2 reena....
ReplyDeleteMee sayur? Oh first time dengar. Hehehe...
Deletemee hun sup jugak feveret akak reena..mmg suka sgt sbb mcm segar je badan bila lepas mkn mee hun sup..akak suka makan dengan sambal kicap tp yg cili dia diblender/tumbuk tu..hehe
ReplyDeleteOhh... sambal kicap tu selalunya saya makan dengan Soto dan Pisang goreng je kak. Hehehe
Deletemakanan wajib makan kalau demam.
ReplyDeletehehehe
Kan, berselera je rasa :)
DeleteSedapnya..saya jarang masak macamni..selalu buat bihun sup ayam@daging..btw blh try resipi Reena ni
ReplyDeleteHehehe... try lah. Kalau campur udang. Rasa bihun sup ni lagik manis tau :)
DeleteKalau sambal kicap pki lada padi yg gemok n kontot dan dicampor dgn lada hitam lagi lh BERDESUTTT!!!!!! Mkn dgn mee sup ke mee soto ke ikan bakar ke ayam bakar ke mmg sedap!! Sambal kicap ni mmg versertile!!! :))
ReplyDeleteFuhhh... confirm kena ulang-alik toilet ni kalau sesiapa tak tahan pedas. Hehehe...
Delete