Blogger templates

Oct 17, 2016

RESEPI : SOTONG MASAK HITAM SEDAP DAN RINGKAS

Hai korang! Resepi datang lagi... Hahaha! Sebenarnya i pun tak pasti dekat mana asal-usul masakan Sotong Masak Hitam ni tau. Tapi memang kebanyakan orang Johor memang tahu masakan jenis ni dan i sendiri dah makan sejak kecik lagi. Jangan salah sangka tau, resepi Sotong Masak Hitam ni takde kaitan dengan resepi Sotong Masak Kicap walaupun kedua-duanya berwarna hitam. Hehehe...

Apa yang menyebabkan masakan ni jadi warna hitam ialah disebabkan ink hitam dari sotong ni sendiri. Macam tak logik je kan, ada ke makan ink sotong?!!! Hahaha! tahu mesti korang nak sebut disgusting lah tu! Relaxlah tak yah nak show-off sangat muka pelik you all tu, hahaha... belum cuba belum tahu tau. Dah cuba masak lepas tu makan hambik ko, dua kali tambah nasi pun tak cukup. Tapi seriously memang sedap. Nak masak pun taklah leceh mana. Yang penting selalunya bila masak Sotong Masak Hitam ni, i selalu buat sup sayur atau cendawan. Nak lagi best tambahlah dengan sambal belacan sekali. Meletop! Kebabom sangat... Sampai nak bagi jiran sebelah rasa masakan pun macam tak sanggup nak lepaskan lauk-pauk ni semua. Ok, jom tengok apa bahan-bahannya dan cara nak masaknya.

BAHAN-BAHAN :

7-8 ekor Sotong sederhana besar (dibersihkan dengan asingkan kepalanya dari badan - bukan buang tau! Kemudian baru buangkan tulang serta kantung pasirnya tapi JANGAN BUANG selaput ink hitam yang terdapat pada sotong. Lepas tu, potong kecil.
1 cawan air (anggaran)
1 batang Serai diketuk
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
Garam secukup rasa

BAHAN UNTUK DIKISAR
1 ulas Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
2 inci Halia
1 batang Cili Merah (kalau suka pedas lebihkanlah sebatang lagi)

CARA-CARA MEMASAK :

1. Tuang sedikit minyak ke dalam kuali dan panaskan. Tumis bahan yang dikisar dan masukkan air. Biarkan sebentar sehingga pecah minyak dan masukkan sotong.

2. Gaul kesemua bahan. Masukkan serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan serai. Gaul sekali lagi sehingga sebati. Agak-agak dah mendidih, pekat dan likat, bolehlah padamkan api dapur.

3. Yeay! Siap... kan dah kata kejap je masaknya... Hehehe...


Kalau rasa tak berapa nak nampak macam mana 'kacang goreng'nya masakan ni. Boleh je tengok dekat video yang i buat ni k. Selamat memasak semua!





0 Say (s):

Post a Comment

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)