Blogger templates

Oct 4, 2009

Kenapa Aku Suke Dengan SDMC @ SJMC?


Pic kat atas nih ditangkap oleh Danish semalam... gegar-gegar gitu...
*takpela kan... budak umo 3 taun tangkap pic... kira hebat la tuh*

time nih aku dan hubby tengah buat pre-admission dekat SDMC (Sime Darby Medical Centre sebelom nih known as SJMC *Subang Jaya Medical Centre)

Ikutkan banyak gak pic kat dalam henpon aku nih ditangkap oleh Danish... tapi
slalunye pic tangan dia aje... haha...
maybe dia slalu tengok mama dia nih... asek-asek tangkap pic aje..
tuh yang dia pon nak ikut jejak langkah aku tuh...
*dasatnye pengaruh mama nih.... hihi*

Actually start dari ngandungkan Danish & Ariana lagik, aku dah buat check-up & deliver dekat SDMC.
Dan untuk 3rd baby nih pon aku masih setia gitu.... dengan SDMC.
Kenape ekk??
Aku rase selesa sangat bersalin atau terime treatment dekat sini...
Sebabnye bukan setakat doktornye je yang baik-baik...
nurse, trainee nurse, staf kat mane-mane bahagian pon frenly & baik-baik sangat.
Dan servis yang dorang bagi pon bagus sangat.
Tuhla yang buat kite rase happy & selesa...
Kalo ade kekurangan pon aku rase takla major sangat...
contohnye aku penah dapat bilik yang aircond dia ade problem
atau siaran tv dia tak kuar langsung...
tapi lepas buat komplen, tak sampai 10 minit... semua problem tuh
dorang fix balik.
Ikutkan banyak sangat experience yang aku lalui dan aku rase semua hospital sepatutnye contohi dalam melayan patient...
*bukannye marah-marah patient tak tentu pasal*

Situation 1 : Aku penah masuk hospital gara-gara demam panas mase tengah preggie Ariana, jadi setiap kali hospital hidangkan aku makanan, aku slalu makan sikit aje sebab takde selera.
Sampaikan ketua bahagian beverage dia datang jumpe aku personally bertanyakan makanan ape yang aku selera nak makan. Bile aku cakap aku cume selera makan biskut, roti dan minum air 100 Plus je, trus dia orang belikan untuk aku.
Walopun makanan tuh takde pon dalam senarai dorang.

Situation 2 : Aku penah muntah trok sampai abes terkena cadar, dan macam biasa aku akan press button untuk panggil nurse. Dorang tanpa banyak soal trus salinkan cadar aku, bawa aku ke toilet dan sediakan aku baldi kecik kalo aku rase tak larat nak muntah dekat toilet.

Situation 3 : Kulit Ariana trok mengelupas dan aku risau kalo muka dia ade parut *waktu nih Ariana masuk hospital sebab dia ade penyakit skin sepsis ~ alah pada susu lembu*. So, aku bagitau doktor yang merawat Ariana *Doktor Ali* kalo ade any cream yang bole Ariana apply untuk hilangkan parut dekat muke dia.
Doktor Ali tanpa mempersoalkan permintaan aku tuh, trus je referkan kes Ariana ke doktor pakar kulit. Tak sampai sejam doktor pakar kulit tuh datang melawat Ariana.
Dan hari tuh jugak trus dia bagi medicine untuk kulit Ariana.
Aku rase kalo hospital kerajaan nih maunye dorang laserkan aku yang banyak songeh nih... hihi...

Situation 4 : Slalunye 6 hours lepas delivery *normal delivery* nurse akan suruh kite pegi toilet untuk "shee...shee" atau pon buat investment.
Pengpaham jela... sakit kena jahit tuh still kite rase lagik & kompomla kite jadi takut.
Tapi yang buat aku terharu sangat tuh, nurse yang jaga aku tuh sanggup temankan aku kat dalam toilet,
pegang tangan aku, papah aku turun & naik katil dan selimutkan aku lagik...
comfort sangat aku rase...

So, disebabkan situation-situation cam ginilah, aku rase hepi sangat stay dekat SDMC.
Hidup SDMC.... chewahh... hihi
Tapi aku tak taula experience orang laen cane plak...

14 comments:

  1. salam kenal..

    bestnye la ye dpt servis cenggitu..mesti tak serik nak beranak lagik wlu sakit camnepun..hehe..tapi bayaran mesti sepadan dgn layanannye kan..kat situ klu bsalin normal brape charge nye ye?

    ReplyDelete
  2. fuadnis - hye salam kenal jgk...a'ah kite stuju... tp canepon kena jd contohla dkt hospital yg byr murah... yela.. nihkan tugas dorang melayan patient... at least bg senyuman pon buat patient jd selesa... normal delivery biasanya rm3000

    kf - mcm gitulah kisahnye....hihi

    ReplyDelete
  3. kalau Cahaya bersalin nanti sure nak pegi sini. ;)

    ReplyDelete
  4. oh.. bagusnya.. tapi SDMC tu jauh la dari rumah kami...

    yg dekat, itu lah, AMpang Puteri, atau Pusrawi, atau Gleneagle..

    ReplyDelete
  5. ms pregnant mika dl i ada tye2 which private hospital yg bagus gynae & servicenya. yg pg sjmc sume kata bgs, cuma ade srg gynae ni je drg suruh elak (she own a private clinic) 1 thing jela, nk menunggu time checkup tu lama gile ye? i part2 tunggu lama ni yg malas. but interm of services sume mmg sume kata bagus.

    last2 i decided gi demc coz baca kt forum sume bg +ve comment. i pn puas hati sgt2 ngn gynae + services demc just tempatnya kecik siket. next yr br drg pindah building sendiri..

    ReplyDelete
  6. layan yg bagus ni..
    bkn sng nk dpt layanan mcm ni..
    tol x sys?

    ReplyDelete
  7. yeay bgs tul service dierang ek.... tp kalo i nk pi sane pun jauh plak. so next baby will stay ngan dr fauziah kat APSH. btw reena mane pic beraya u??

    ReplyDelete
  8. servis cenggini lah yg slalu kita look forward kan...
    bukan apa sis, time kita sakit2 nie, kalo pe'el org keliling menyakitkan hati, lagiklah terasa kesakitan tu ...
    tapi bila org sekeliling tu ok, terubatlah skit sakit tu kan....

    ReplyDelete
  9. kakak ku...

    adik mu tiada pengalaman bab2 ini

    tp tetap mau komen

    ekekekke....

    ** mana duit raya utk ku? hahhaha **

    ReplyDelete
  10. bagusnyer layanan..besssnyerla.terubat sikit raser sakit kiter bile dilayan sebegitu yer

    ReplyDelete
  11. salam kak...

    sy suke sjmc..salu g sana..layan baikk punya..ngeh3x ;)

    ReplyDelete
  12. cahaya - a'ah cubalah yang...

    zuhaini - aik... yang... dah pindah ke??

    mel - tak kisahla mane2 pon kan yang.... janji kite hepi dgn servis & selamat semuanya...

    liyana - btol tuh yang... puas hati walopun kena bayo lbh sket...

    elyn - mane2 tmpt pon ok yang... yg penting kite selesa... pic raye?? haha... takde lgsg yang...

    rasp - a'ah stuju sgt sis...

    yanie - nih komen tak related lgsg... haha...

    nina - btol... sgt2 yang...

    chipsmore - yea!!... ade org sependapat nih.. hihi

    ReplyDelete
  13. lemang plak.. sangat selesa di KJMC(kelana jaya med cent)..

    dua anak kat situ..

    teringin gak nak ke sjmc..tapi huhuhuhu...$$$ tak mengizinkan...

    maybe anak ke empat nanti kot..hehehe

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)