Blogger templates

Aug 17, 2010

Tips Mendisiplinkan Anak Kecil

Orang tua-tua kata Melentur Buluh biarlah Dari Rebungnya.
Tapi bila dah jadi buluh, dah tak boleh lentur lagik. Korang bolehlah buat masak lemang.
Sedap dimakan, perut pun kenyang.
Hoi!! apa engkau merepek ni labu~
Haha~jangan marah daa~
Kalau zaman mak ayah kita dulu-dulu, dorang kata, bila kecil-kecil buat nakal.
Cara nak disiplinkan dorang ialah dengan R.O.T.A.N
Huishh~takut ok dengar perkataan rotan atau sebatan ni, lebih-lebih lagik bila dengar sound effect 'Dushh Syummm' yang keluar dari mulut rotan tu.
Baru dengar macam tu je automatic korang akan rasa macam nak terkucil, betul tak?
*eee~ala-ala scary movie macam tengok hantu jugaklah*
Memang dahsyat sungguh kuasa rotan ini *ish..ish..ish..*

"source from google"

Walaupun aku tak pernah kena rotan *eceh~nak kata aku ni tak pernah buat nakallah tu waktu kecik-kecik,sejuk je perut mak akukan! hihi~*
dan seboleh-bolehnya aku taknak rotan anak-anak aku kalau buat nakal.
Tahla ek, rotan ni aku rasa macam tak praktikal sangat untuk budak-budak kecil moden yang bijak berkata-kata.
Lagi satu, dah macam penderaan. Yelah bila kuasa dah ada dekat tangan, kita akan jadi lupa daratan diri. Konon nak bagi warning tapi kita jadi over acting react *oppss~terlebey sudah*
Cuba bayangkan kalau tetiba korang kena pukul dengan orang yang korang tak kenal tanpa sebab. Tup-tup orang tu mintak maaf kononnya tak sengaja buat macam tu. Korang rasa macam mana?
Nak terima dengan rela hati *ish~tak percaya aku* Confirm korang rasa tak puas hati, betul tak?
So, aku rasa macam tu jugaklah dengan perasaan budak-budak kecil.

Jadi pendekatan secara psychology rasanya lagik berjaya kot dari buat kekerasan melampau.
Memang lambat dorang nak terima apa yang kita cuba explain, tapi lama-lama dorang akan paham dan ikut.

Kalau tanya cara aku mendisiplinkan anak kecil aku yang 3 orang tu.
First, aku memang kena banyak bercakap *eh, bukan membebel k. Membebel tu kategori tak henti-henti bercakap benda yang annoying sampai rasa macam nak cabut telinga sendiri masuk dalam poket seluar~haha~*
Bercakap dekat sini, lebih kepada memberitahu benda yang sama berulang-ulang kali.
Contoh: 'Dah lepas main, please kemas semua mainan tu', 'Dah habis makan, please letak plate dekat sinki', 'Dah ambil barang tu, letak balik dekat tempat asalnya' dan bla.. bla.. bla..
Aku akui formula ni agak slow untuk diterima oleh budak-budak kecil ni sebab dorang senang sangat terlupa apa yang kita ingatkan tu. Tapi percaya tak, kalau aku cakap anak aku yang sulung 'Danish~4tahun' dah boleh diharapkan. Sekarang ni, dia jadi assistant bercakap bagi pihak aku untuk adik-adik dia. Haha~aku panggil dia Hanny Manny Helper *ni pengaruh cerita kartun Hanny Manny yang dekat channel 613 tuhla*

Second, banyakkan pengaruhi anak-anak kecil dengan cerita-cerita yang berfaedah dan bertauladan baik. Walaupun Ultraman tu baik sebab tolong orang ramai bunuh raksasa, tapi part pukul-pukul tu yang aku tak suka. Violence hokeh! Lagik satu, budak jadi confuse, nanti dorang pikir cara nak selesaikan masalah senang je, main pukul-pukul orang macam tu aje. So, aku recommend sangat-sangat korang bukakkan channel 613 untuk anak-anak korang start dari baby lagik. Sebabnya selain men'improve'kan english language dorang, anak-anak korang akan pandai nasihatkan korang pulak. Siap bagitau mana yang elok untuk buat dan mana yang tak elok. Dan cikgu english yang ajar aku dan hubby setiap kali kitaorang tersalah guna satu-satu perkataan english sekarang ni ialah Danish *masalahnya english Danish UK Version, perghh~ Mama Papa dia pulak Manglish Version haha~ kesabaran jelah aku jadinya.*

Third, susun atur rumah pun memainkan peranan penting untuk didik anak-anak kecik ni. Kalau tengok entry aku yang sebelum ni http://www.reenaonline.com/2009/07/rumahku-syurgaku.html korang boleh tengok aku sediakan tempat untuk anak-anak aku bermain, bekas-bekas/kotak mainan untuk simpan semua barang mainan yang dah main, tempat untuk landing tidur bila dah penat bermain, tempat untuk ambil air masak, board untuk conteng-conteng *ni antara cara-cara nak elakkan daripada dinding rumah kita orang jadi mangsa graffiti :P haha~*, meja dan kerusi untuk baca buku/makan/coloring, tempat hanging towel untuk memudahkan anak aku capai lepas keluar toilet dan macam-macam lagik. Sebenarnya dengan cara macam ni, korang dah train anak-anak kecil korang supaya berdikari sendiri. Dan kaedah ni pada aku boleh melebihkan masa untuk diri korang sendiri, takdelah anak-anak nak harapkan mama papanya je sepanjang masa. *Hmm~aku ingat nanti one day nak ajar anak aku lipat bajulah pulak~haha~*

Forth, sediakan jadual waktu untuk anak-anak kecil ni. Contoh : bangun tidur pukul berapa, lepas bangun kena mandi, breakfast, nap, lunch, tengok tv, nap, minum petang, tengok tv, dinner, minum susu dan tidur. Maybe jadual waktu ni adakalanya kurang berkesan untuk anak-anak aku. So bila kena macam ni, sebagai ibubapa korang kenalah ambil peranan jadi tegas lebih sikit. Selalunya kalau kat rumah aku, yang tukang ambil peranan tegas nih akulah orangnya. Haishh~tak taulah kenapa anak-anak aku kalau dengan papa dia selalu tak menjadi. *Agaknya muka mama dia ni, ada iras-iras cikgu besau kot ekekeke~*

Fifth, bila anak-anak kecil buat silap, jangan sesekali dibiarkan macam tu aje. Maksud aku, janganlah korang anggap 'tak apelah, dorang kan kecik lagik'. Hah~nihla yang selalunya mewujudkan ke'spoil'an perangai anak-anak korang bila dah besar nanti. Contoh: kalau anak-anak tak sengaja pecahkan pasu bunga korang yang comel-lote tu, korang nasihatkan dengan elok. Cakap je lain kali, taknak main dekat dengan pasu mama. Kalau jatuh dekat kaki ke, atau terkena serpih pasu tukan merbahaya. Dan kalau perkara tu disengajakan even dah diberi warning bersound mulut sampai 3 kali. Korang tepuk jelah tangan anak korang tu sebagai tanda yang dia dah buat silap, jangan lupa explain sekali dekat dia yang tujuan korang buat macam tu sebab korang taknak sesuatu yang tak elok jadi, selalulah membiasakan diri memberitahu anak-anak, yang korang sayang dekat dia. Insya-Allah anak-anak korang akan paham dan percayalah, mereka akan lebih respect korang sebagai ibubapa.

Sixth, jadikan diri anda contoh terbaik untuk anak anda ikuti bila mendisiplinkan anak-anak. Yelah, janganlah pulak tang anak-anak kita marah bila buang sampah merata-rata tapi sebenarnya kita pun 2x5 jugak selamba campak tisu keluar dari kereta. Kalau korang kena marah tak pasal-pasal macam ni pun, mesti korang kata 'alahh~cakap tak serupa bikin'. Mulalah nak jadi pemberontak dalam senyap, rasa tak puas hati je. So, yang penting, korang pun kena belajar untuk berdisiplin jugak. Takpun cuba letak situasi korang dalam diri anak-anak anda. Sekurang-kurangnya korang akan lebih memahami perasaan anak-anak korang. Macam aku pulak, bila anak aku menangis aku pun tak pasal-pasal rasa macam nak nangis sama huhu~sedangkan dorang nangis sebab aku jugak yang tak bagi beli apa-apa yang dorang nak, contohnya : beli gula-gula. Haishh~nak buat macam mana, gula-gula tak bagus untuk tumbesaran gigi kanak-kanak hokeh! :)

Seventh, disiplinkan anak-anak kecil dengan mengamalkan makanan yang berkhasiat. Aku memang fussy bab-bab makanan ni. Sebab tulah aku sentiasa kekal langsing menawan *eh, jangan perasan hokeh, ni pasal anak-anak kecil* Yelah, yelah tak bagi chance langsung~haha~ Kebanyakan makanan anak aku memang habis dicatu oleh aku. Kiranya makanan yang boleh dimakan oleh anak aku mesti dapat approval dari aku dulu. Kalau tak, pengawas tua ini akan sembunyikan makanan tu, untuk dimakan sewaktu semua anak-anak tengah tidur *kejam sungguh~tihihi~* Nihla antara senarai makanan yang tak mendapat sijil pengiktirafan dari aku : gula-gula, jajan/cikedees *makanan ringan*, chocolate, makanan yang mengandungi unsur pewarna, garam berlebihan *atau ajinomoto berlebihan*, gula berlebihan, air berkarbonat/bergas/berais, kesemua air-air manis kecuali vitagen, yogurt atau yakult dan makanan terlebih minyak *selalunya terjadi kalau beli ayam goreng dekat pasar malam*. Percaya tak, bila mereka tak dibiasakan dengan makanan-makanan yang pelik macam ni, even dioffer oleh orang lain contoh terdekat rakan seusia mereka. Mereka confirm akan menolaknya.

Eighth, faktor suara pun boleh mempengaruhi cara mendisiplinkan anak-anak kecil tau. Bunyi macam kelakarkan? Tapi serius menjadi hokeh sebabnya anak-anak kecil mudah keliru dengan apa yang kita perkatakan. Kiranya bila kita marah tapi suara macam nak ajak main gurau-gurau *aku pun confused kalau macam tu, kau ni nak marah ke nak ajak bergurau* So, bila bercakap dengan anak-anak tu, korang gunakanlah nada-nada yang berasingan. Contohnya, bila anak berjaya buat sesuatu, korang keluarkan suara excited yang korang happy dengan kejayaannya. Bila korang tak bagi dia buat sesuatu macam bermain depan kipas ke atau pasu bunga ke. Memula tu korang keluarkanlah suara amaran biasa untuk mengingatkan dorang yang perkara tu merbahaya. Dan kalau suara amaran biasa tu, tak diterima sampai 3 kali, barulah korang keluarkan suara amaran besar sebagai tanda yang korang betul-betul serius dengan apa yang korang perkatakan. Kalau boleh taknak dia ulang perbuatan yang sama.

Aku mengaku bukan mudah bertitlekan ibu bapa ni. Besar tanggungjawabnya, serius kadang-kadang timbul jugak rasa give-up bila anak-anak tak dengar cakap kita. Tapi tuhla dia, tuhan selalu cakap banyak ganjaran untuk orang-orang yang bersabar. Bersabarlah k, tak rugi mana pun~ Dalam mendisiplinkan anak-anak ni, bagilah mereka peluang jugak untuk menikmati dunia kanak-kanak. Kesianlah pulak, kalau semua benda dorang tak boleh buat. Dah macam duduk dekat camp militarylah pulak gayanya hehe~

Oklah, guru disiplin dah ngantuk nak tidur. Bye semua :)


7 comments:

  1. bgs nie...saya copy yer nak bc bl dah terlupa ada anak sorg umur 3 thn tp rsnya ok kot coz kami suami isteri nie displn skt...tp nak bt rujukan gak kang tkt terlebh disipln jd mengongkong lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks awak sebab sudi baca blog saya :)

      Anak-anak saya (3 orang) tak banyak beza jarak umur dorang. Jadi saya memang banyak guna psikologi control dorang daripada gunakan cara yang boleh buat dorang memberontak. Budak-budak pun macam orang tua sebenarnya, tak suka asyik kena marah je. Hehehe

      Delete
  2. Sy suka cara u train anak2 u..serba-sedikit ada persamaan dgn cara sy tp anak sy baru umo setahun jadi baru praktis sikit2 ja dulu sesuai dgn umo dia kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear :)

      Jadi mak atau ayah ni yang penting kita kena tahu bagaimana cara utk tackle the situation, seboleh-bolehnya kita tak naklah anak jadi spoil kan? :)

      Delete
  3. alhamdulillah..tambahkan lagi dengan cara islamik untuk anak2 puan..doakan mereka menjadi anak yg soleh dan solehah..insyallah diberkati dunia akhirat.aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk kata-kata ini :')

      Delete
  4. its really good...want practice bila da ada ank nt..huhu..Thanks a lot

    ReplyDelete

- Terima kasih sebab sudi baca bebelan i
- Semua komen akan diluluskan oleh Cikgu Beso sebelum dipublish.
- I sedaya-upaya akan jawab semua komen / pertanyaan korang (walaupun kadang-kadang tu lambat) takde seksateri lah katakan :P
- Untuk kawan-kawan yang selalu jenguk i, korang memang kawan yang baik! :')
- Untuk Anonymous, it is nice if you can leave your NAME :) Thanks!

“ORANG YANG TIDAK SUKA MENGHORMATI ORANG LAIN, ADALAH ORANG YANG TIDAK TERHORMAT. ORANG YANG DIHINAKAN ITU BELUM TENTU DIA AKAN HINA ATAU TIDAK, TETAPI PERBUATAN MENGHINAKAN ORANG ITU SUDAH MENJADI BUKTI ATAS KEHINAAN DIRI KITA SENDIRI.” (HAMKA)